Tentamens, essays, deadlines, slaaptekort, sporten, sociale activiteiten en cv-building; dit krijgen Nederlandse jongeren wekelijks te verduren. Verontrustende berichten als ‘
jongeren krijgen steeds vaker een burn-out’ duiken de laatste jaren meermaals op in de media. Jolanda Slaman (21), studente toegepaste psychologie aan de HvA, onderzoekt in opdracht van het online hulpplatform
Therapieland de mogelijkheden van een online hulpverleningsprogramma: de ‘
stressles’.
Uit
onderzoek van EénVandaag samen met jongerenkrant 7Days blijkt dat zes op de tien ondervraagde jongeren wekelijks één of meerdere keren stress heeft over school- of studiezaken. Voor gestreste mensen heeft Therapieland een online hulpprogramma opgezet. De stressles bestaat uit korte filmpjes waarin psycholoog Marike de Haan de bedoeling van de stresslessen uitlegt. Tussentijds zijn er oefeningen die onder andere helpen om positief te denken en stressveroorzakers te herkennen. ‘Het voordeel van de stressles is dat je het vanuit huis kunt volgen,’ legt Slaman uit. ‘Bovendien kunnen deelnemers zo vaak als ze willen de oefeningen doen.’ Het onderzoek duurt vier weken, maar daarna kunnen de deelnemers met hun inloggegevens gratis gebruik blijven maken van de online dienst.
Online zorg
De diensten van Therapieland behoren tot een steeds vaker toegepaste vorm van zorg: het zogenaamde ‘
E-health’. Daarbij kunnen mensen door middel van online hulpverlening, zonder de deur te hoeven verlaten, worden geholpen. ‘Dat is veel laagdrempeliger dan een huisarts of psycholoog in te schakelen,' aldus Slaman.
Slaman zoekt naar hbo- en wo-studenten tussen de 17 en 27 jaar, die last hebben van stress en stressles zouden willen gaan volgen. Het onderzoek start 6 oktober; aanmelden kan tot en met 19 oktober. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar jolanda.slaman@hva.nl.