Universiteiten en hogescholen moeten tientallen miljoenen euro’s aan belasting gaan betalen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van het kabinet om overheidsinstellingen die commercieel actief zijn vennootschapsplichtig te maken.
Uit een onderzoek van accountants- en belastingadviesbureau Deloitte zou ongeveer de helft van de universiteiten en hogescholen verplicht vennootschapsbelasting moeten betalen. ‘Alleen universiteiten zullen al tien tot dertig miljoen moeten gaan betalen,’ zegt Paul Bruin van Deloitte in
gesprek met
Het Financieele Dagblad. Ook voor hogescholen en in mindere mate mbo-instellingen zou de belastingplicht in de miljoenen lopen. De nieuwe regelgeving - die onder druk van de Europese Commissie tot stand is gekomen – zou op 1 januari al worden ingevoerd.
De achtergrond bij het wetsvoorstel is dat instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek concurreren met commerciële bedrijven. Zo verrichten universiteiten – vooral op natuurwetenschappelijk en economisch gebied – veel contractonderzoek in opdracht van bedrijven. Deze ‘inkomsten uit de derde geldstroom’ maken op veel instellingen een steeds groter deel uit van het de onderzoekbegroting. Met name universiteiten voelen zich tot deze strategie vaak verplicht omdat de inkomsten uit de eerste geldstroom – subsidies die direct uit de staatskas naar de universiteiten vloeien – al jarenlang teruglopen. Niettemin wordt over de winst die universiteiten met dit contractonderzoek maken tot dusver geen winstbelasting betaald. Onderwijsinstellingen hoeven geen vennootschapsbelasting te betalen als hun commerciële activiteiten kleiner zijn dan tien procent van hun totale activiteiten.
Eerste scan
Hans Amman, vicevoorzitter van het College van Bestuur en verantwoordelijk voor financiën, zegt dat er inmiddels ‘een eerste scan’ is gemaakt om de consequenties van de maatregel in kaart te brengen, maar verwijst verder naar de afdeling planning & control. Jolanda van Blanken van die afdeling laat weten dat het wetsvoorstel ‘ook geldt’ voor UvA en HvA . Ze voegt eraan toe dat het gaat om ‘commerciële activiteiten’. ‘En dat is een smallere definitie dan “derdegeldstroomonderzoek”. In samenwerking met de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen kijken we nu naar de mogelijke effecten op de sector. Maar zoals het er nu naar uit ziet krijgt vooral de UvA met het voorstel te maken. Voor de Begroting 2015 houden we rekening met het wetsvoorstel.’
In hoeverre het wetsvoorstel daadwerkelijk invloed zal hebben op de begroting van volgend jaar is nog niet bekend.