Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
UvA-bètas ontevreden met nieuw onderzoekspand O2
actueel

UvA-bètas ontevreden met nieuw onderzoekspand O2

Het Parool Het Parool,
30 September 2014 - 11:26
VU, VUmc en UvA hebben er binnenkort samen 33.000 vierkante meter bij. Het O2-gebouw moet volgend jaar af zijn. Maar er wordt nu al gemord. UvA-wetenschappers zijn niet tevreden met de nieuwe locatie. 'Er is geen benul van het belang van eigen ruimte voor de staf'

Aan de De Boelelaan verrijst een veertien verdiepingen tellend wit gebouw: het O2-gebouw. Het wordt in februari opgeleverd en zal vanaf het najaar van 2015 750 onderzoekers in de biomedische en scheikundige wetenschappen, de human health and life sciences, een plek bieden. Er komen kantoren, laboratoria, onderwijslokalen voor VU, VUmc en UvA, maar ook winkels en een restaurant.

Samenwerken
Volgens de VU, die de bouw financiert en ontwikkelt, is het gebouw het eerste dat verschillende soorten onderzoekers die samenwerken, bijeen zet. Zo kunnen scheikundigen, moleculair biologen, analytici en bio-informatici beter samenwerken.

Het is een indrukwekkend gebouw geworden, ontworpen door EGM architecten. Groot (33.000 vierkante meter) en wit, met een gat erin dat wordt gestut door witte pilaren. De houten lambrisering in het atrium is in het patroon van dna.

In het pand komt dertig procent minder labruimte dan de VU-onderzoekers nu tot hun beschikking hebben, maar het wordt allemaal efficiënter, zegt de bouwdirecteur van de VU, John van Houten. Er komen vier soorten basislabs, die allemaal flexibel zijn in te richten. Voorzieningen als de spoelkeuken zijn gemeenschappelijk. Een deel van het pand wordt gebruikt als 'labhotel', waar commerciële partijen of samenwerkingspartners kantoor- en laboratoriumruimte kunnen huren.

Maar ook publiek is welkom. De begane grond wordt openbaar. Hier komen een restaurant, een koffiebar, een informatiecentrum om scholieren voor bètastudies te interesseren en een onderwijslab waar je studenten aan het werk kunt zien. Bestuursvoorzitter Jaap Winter liet eerder al weten dat de VU meer aansluiting wil bij de Zuidas en buurtbewoners.

Onvrede
Hoewel er volgens de VU uitgebreid is geluisterd naar de wensen van onderzoekers, laten wetenschappers van de UvA weten dat het gebouw nog te wensen overlaat. Onder meer is men niet zo te spreken over de flexibele labs. 'Het VU-management lijkt in het bijzonder geen benul te hebben van het belang van eigen ruimte voor de wetenschappelijke staf,' zegt Ondernemingsraadslid Piet Rodenburg.

Vorig studiejaar lag ook het samenkomen van de UvA en de VU onder één dak onder vuur. Josja van der Veer van de facilitaire campusorganisatie van de VU benadrukt dat het samengaan in het gebouw geen fusie is, maar samenwerking. Dat ligt gevoelig, sinds vorig jaar de plannen voor een fusie van de bètafaculteiten van de twee Amsterdamse universiteiten mislukten.

Vernieuwing
De financiering, bijna 60 miljoen euro, is mogelijk dankzij een lening van de Europese Investeringsbank, waar de VU in totaal 230 miljoen euro heeft geleend voor de vernieuwing van de campus op de Zuidas. Een week eerder werd ook al de bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw (begroot op 71.440.000 euro), schuin tegenover aan de De Boelelaan, begonnen.

Verder staat de sloop van het oude wis- en natuurkundegebouw aan de zuidkant van de campus voor 2018 op de planning. Dan verrijst op de oude sportvelden aan de De Boelelaan en op de voormalige school-werktuinen het nieuwe bètastudiegebouw.

Tekst: Lorianne van Gelder
website loading