Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
UvA stelt Binnengasthuisterrein beschikbaar voor cultuur
actueel

UvA stelt Binnengasthuisterrein beschikbaar voor cultuur

Het Parool Het Parool,
4 October 2014 - 16:24
Door verhuisplannen komen tijdelijk panden leeg op de topplek BG-campus. Wat doen we ermee? zegt de universiteit. De buitenwereld binnenhalen, zeggen studenten.

De Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat verhuizen. Zitten verschillende studies van de FGw nu nog verspreid door de stad, de komende jaren gaat iedereen naar de binnenstadscampus op en rond het Binnengasthuisterrein. Er komt een nieuwe bibliotheek, oude gebouwen worden gerenoveerd. Maar dat leidt tot veel geschuif en daardoor tot tijdelijk lege gebouwen. Zo verlaat de opleiding communicatiewetenschap het gebouw BG 5 op het campusterrein. Voor die panden zocht de UvA samen met studenten een zinvolle tijdelijke functie.

"In de deels lege gebouwen komt straks ruimte voor initiatieven van studenten, medewerkers, buurtgenoten en culturele instellingen, verzameld onder de naam Voxpop," zegt Alex Tess Rutten (20), studente literatuurwetenschappen. Samen met filosofiestudent Joris van Wouden (25) was ze vanaf het begin betrokken. "Iedereen kan een idee indienen en iets organiseren. Een tentoonstelling, een theatervoorstelling of een pubquiz. Alle projecten die ook maar enigszins geesteswetenschappelijk van aard zijn, zijn welkom. We willen voorkomen dat de gebouwen ongebruikt blijven."

"De UvA ziet ons graag als zelfstandige, ondernemende studenten," zegt Van Wouden. "Kijk maar naar de posters die nu overal door de stad hangen. 'Intellectuele rebellen' en 'seeking solutions' staat erop. Nou, dachten wij, prima, hier zijn we!"

Gelukkig was daar Gerard Nijsten, directeur bedrijfsvoering van de FGw. Nijsten: "We hebben we een clubje studenten gevraagd hierover mee te denken, en zo werd Voxpop geboren."

Creatief leegstandsbeheer
Een creatieve vrijplaats noemen de studenten het. Van Wouden: "Dat vindt de UvA wel een beetje een eng woord. Dan denken ze meteen dat we met verf tegen de muren gaan smijten. Maar daar gaat het helemaal niet om. Wij vragen aan de studenten: wat willen jullie nou echt leren op de universiteit? Wat vinden jullie belangrijk? En we geven ze de ruimte om dat te organiseren."

"We vinden het belangrijk dat studenten zelf gaan nadenken over hoe onderwijs vormgegeven wordt," zegt Rutten. "Studenten en medewerkers moeten vrij zijn om bij te dragen aan hun eigen studie en universiteit."

Voxpop is meer dan creatief leegstandsbeheer. De studenten willen de universiteit meer openstellen voor de buitenwereld. Rutten: "We zitten als studenten toch een beetje in onze eigen bubbel, zo in de bibliotheek. Buitenstaanders lopen niet zo snel naar binnen, wat hebben ze hier te zoeken? Dat willen wij graag veranderen. Voxpop is niet alleen voor studenten, maar ook voor omwonenden, culturele organisaties en andere belangstellenden. Iedereen kan deelnemen aan de activiteiten, of een idee bedenken en dat uitvoeren."

Diverse culturele instellingen hebben al interesse getoond. Nijsten: "We zijn bijvoorbeeld in gesprek met Spui 25 Junior, literair podium Perdu, de Amsterdamse Academische Club en het Allard Pierson Museum."

Tentoonstelling
Het Binnengasthuis, de Oudemanhuispoort, het Universiteitstheater: stuk voor stuk zijn het gebouwen met een rijke historie. Ook daar kan volgens Nijsten iets mee worden gedaan: "Tijdens de verbouwing wordt archeologisch onderzoek gedaan. Het zou fantastisch zijn om daar, samen met studenten archeologie en museologie, een tentoonstelling over te maken. Daar kunnen we ook ruimte voor maken."

Sinds 1 oktober zijn de eerste gebouwen beschikbaar. Nijsten: "De UvA regelt de zalen, de rest moet van de studenten, medewerkers, de buurt en organisaties komen."

De ideeën stromen al binnen. Rutten: "Veel studieverenigingen zijn op zoek naar zalen om lezingen en filmvoorstellingen in te houden. En een kunstenares uit de buurt wil graag een fotoproject over het gebied doen. Wat het precies gaat worden weet ik ook niet. Maar dat is nou juist zo leuk!"

Tekst: Hanna Bijl
website loading