Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Student-leden uit medezeggenschapsraden gezet

Jeff Pinkster Jeff Pinkster,
7 December 2011 - 13:00
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA heeft drie studenten-leden uit hun functie ontheven. De studenten hebben de afgelopen drie maanden geen enkele vergadering bijgewoond, terwijl ze daar wel voor betaald kregen.

Ook in de deelraad van het Domein Media, Creatie & Informatie is een student-lid uit de raad gezet. De vier studenten woonden de afgelopen maanden geen enkele vergadering bij. De raadsleden krijgen voor hun werk een vergoeding van ruim tweeduizend euro per jaar.

Geen Tweede Kamer
‘Het medezeggenschapsreglement schrijft voor dat er een einde gemaakt kan worden aan het lidmaatschap als studenten langer dan drie maanden achtereenvolgens afwezig zijn geweest zonder zich af te melden,’ aldus Astrid de Jager, voorzitter van de CMR. ‘Het is enorm frustrerend dat sommige verkozen leden nooit komen opdagen. Bovendien wisten de studenten dit van tevoren, ze zijn erop gewezen en we hebben ze onlangs een brief gestuurd dat ze voor 5 december moesten reageren omdat hun zetel anders weer vacant zou worden.’

Kees Koppenol, hoofd juridische zaken van de HvA, erkent dat het democratisch gezien mogelijk ‘wat schuurt’ dat gekozen raadsleden uit hun functie ontheven kunnen worden. De jurist benadrukt echter dat het gezien moet worden als een interne afspraak. ‘De regel is een aantal jaren geleden op verzoek van de medezeggenschapsraad zelf toegevoegd aan het reglement omdat het de raad stoorde dat studenten die nooit deelnamen aan de vergaderingen van de raad, daar wel een vergoeding voor ontvingen.’

CMR-voorzitter De Jager wuift de kritiek op het democratisch gehalte van de raad van de hand. ‘Wij moeten geen Tweede Kamer willen zijn. Voor het Kamerlidmaatschap worden leden gescreend, op een lijst van een partij gezet en verkozen. Hier kan elke student direct deelnemen, ook als hij helemaal niet weet wat lidmaatschap precies betekent. Het is dus heel wat anders dan de Tweede Kamer, ik vind dat je daarom pragmatisch moet zijn.’

Geschoffeerd
Wessel Reurslag, een van de gewraakte student-leden, voelt zich geschoffeerd door het besluit. ‘Door mijn externe minor op de Avans Hogeschool in Den Bosch kon ik niet aanwezig zijn op dinsdagen,’ zegt Reurslag die de minor offshore engineering volgt. ‘Er werd mij verteld dat de vergaderingen ‘s avonds waren. En als ze ‘s middags zouden plaatsvinden zou ik vrijgeroosterd worden. Dat heb ik direct aangegeven. In de zomer werd toch besloten de vergaderingen op dinsdagmiddag te houden. Op andere hogescholen wordt daar wel rekening mee gehouden.’

Reurslag zegt bovendien aangegeven te hebben dat hij niet akkoord gaat met het besluit. ‘Ik ben democratisch gekozen, heb succesvol campagne gevoerd en ben bereid ’s avonds naar Amsterdam te komen. Maar mijn studie staat het echt niet toe. Op mijn reactie heb ik nooit wat gehoord, tot afgelopen vrijdag. Maandag zou ik mijn zetel kwijtraken,’ aldus de derdejaars student engineering, design and innovation, die zich beraadt op stappen.

Reservelijst
Student hbo-rechten Anna Caupain is haar zetel ook kwijtgeraakt. In april van dit jaar won zij nog met een overweldigende meerderheid de medezeggenschapsverkiezingen. Via het adresboek van de HvA wist zij op een slimme manier 20.000 medestudenten via e-mail te informeren over haar kandidaatschap. In de mail beloofde Caupain haar medestudenten te helpen met het behoud van de studiefinanciering en minder gaten in de roosters. Caupain is net als raadslid Nabil Kania niet bereikbaar voor commentaar.

Coen Koopmans, die zitting had in de domeinraad Media, Creatie & Informatie, zegt de vergaderingen door ‘een samenloop van privéomstandigheden’ niet bijgewoond te hebben. Voor zijn lidmaatschap zegt hij overigens nooit geld ontvangen te hebben.

De vrijgekomen zetels worden zo snel mogelijk opgevuld door studenten die op de reservelijst staan. De studenten kunnen nog kiezen juridische stappen zetten. Alleen de rechter kan duidelijk maken of het besluit de studenten uit de raad te zetten wettelijk is toegestaan.
website loading