Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Betwiste stukken Krim-expositie blijven in Nederland
actueel

Betwiste stukken Krim-expositie blijven in Nederland

Henk Strikkers Henk Strikkers,
17 October 2014 - 13:44
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze ochtend in een brief laten weten dat de betwiste stukken van de Krim-tentoonstelling voorlopig in Nederland blijven. De onbetwiste stukken vertrokken al naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daarmee lijkt het volgende hoofdstuk aan de Krim-soap te worden toegevoegd.

Die begon met de expositie De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee, die van februari tot en met 31 augustus in het Allard Pierson Museum te zien was. Daarvoor gaven vijf Oekraïense musea, waarvan zich er vier op de Krim bevonden, stukken in bruikleen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stond garant voor die stukken. Die garantverklaring voorkomt beslaglegging of executiemaatregelen die in strijd zijn met internationaal recht en is gebruikelijk bij dit soort exposities.

Op 16 maart scheidde de Krim zich af van Oekraïne en twee dagen later voegde het schiereiland zich bij Rusland. Zowel Nederland, de Europese Unie als de Verenigde Naties erkennen deze afscheiding van de Krim niet en verwerpen de soevereiniteit van Rusland over het eiland. Dat heeft echter geen invloed op het eigendomsrecht van de stukken. Die worden geclaimd door zowel de musea op de Krim, die nu onder Rusland vallen, als de Oekraïense overheid.

In bewaring
De UvA heeft na juridisch onderzoek besloten om de stukken voorlopig in bewaring te houden. Het kabinet stelt in haar brief meerdere malen benaderd te zijn door de Oekraïense regering, maar geen beslissing te kunnen nemen. ‘Het is echter niet aan het kabinet om te besluiten wat er met de betwiste stukken moet gebeuren of wie rechthebbende is van de stukken. Dit is in beginsel een vraag van privaatrechtelijke aard die tussen de betrokken partijen en naar het toepasselijke recht beantwoord zal moeten worden,’ zo luidt het kabinetsstandpunt.

Waar de stukken in bewaring worden gehouden is op dit moment onbekend. De kans is groot dat zowel de musea op de Krim als de Oekraïense overheid binnenkort een officieel verzoek tot teruggave zullen indienen bij het Allard Pierson Museum. In dat geval zal uitgezocht moeten worden wat de contracten over dit soort situaties vermelden, wat het toepasselijke recht is en wat de verhouding tussen de musea op de Krim en de Oekraïense overheid was alvorens een beslissing genomen kan worden.
lees meer
website loading