Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Studenten krijgen crowdfunding voor datamarktplaats Dime
actueel

Studenten krijgen crowdfunding voor datamarktplaats Dime

Mina Etemad Mina Etemad,
11 November 2014 - 10:00
Betreft
Deel op
Zonder dat jij er weet van hebt, verkopen bedrijven als Facebook jouw data door aan andere bedrijven. Dime (data is me), opgericht door vier studenten media, informatie en communicatie van de HvA, wil daar verandering in aanbrengen. Jij kan inzicht in en controle over de verkoop van je gegevens krijgen en daar ook nog eens wat geld mee verdienen. De studenten haalden 34.000 euro aan crowdfunding binnen.

Nu kunnen ze aan de slag met de bètaversie, vertelt Mariska van Bohemen (26), een van de drie initiatiefnemers. Ergens in 2015 moet Dime live kunnen gaan. ‘Op de website kun je als particulier een profiel maken waaraan je je online gegevens koppelt. Dat kunnen locatiegegevens zijn, maar ook social media-gegevens; je kunt bijvoorbeeld je Facebookdata koppelen aan je profiel bij Dime. Bedrijven kunnen dan die gegevens opkopen.’ Dat doen ze door in de database van Dime te zoeken naar een specifieke doelgroep en de data te downloaden.

Transparant en eerlijk
Het idee voor Dime is ontstaan uit frustraties van de studenten zelf: ‘We vonden het belachelijk dat bijvoorbeeld Facebook zo veel geld aan onze gegevens verdient zonder dat wij er iets vanaf weten.’ Als particulier kun je in Dime zien wie je gegevens opkoopt. En je verdient er wat aan, want een deel van de opbrengsten gaat naar jou. Heel veel is het echter niet, maar dat kan oplopen tot tien euro per maand.

Zou het niet een beter idee zijn als bedrijven onze gegevens helemaal niet zouden opkopen? Mariska: ‘Mensen onderschatten vaak hoeveel gegevens al online staan. Het is momenteel een hot topic en bedrijven krijgen al veel kritiek op hoe ze met zulke gegevens omgaan. Ik denk dat er de komende twee à drie jaar veranderingen gaan komen in de privacywetgeving: het gaat strenger worden. Bedrijven zullen toestemming moeten hebben van particulieren om de gegevens te gebruiken. Op dat moment willen wij er zijn om een alternatief te bieden.’

De Krakers spraken ook met Dime over de verkoop van je online data:
lees meer
website loading