Hoewel al hun collega-hogeschoolbestuurders dit jaar te maken krijgen met een lager inkomensmaximum in het kader van de nieuwe Wet Normering Topinkomens (WNT2), geldt dat niet voor de HvA-bestuurders. De oorzaak hiervan ligt in de constructie waarin de UvA en de HvA een gezamenlijk college van bestuur delen.
In de kerstvakantie stemde de Eerste Kamer in met de WNT2. Daarin wordt voor bestuurders van publieke en semipublieke organisaties een nieuw maximuminkomen van 178.000 euro per jaar ingesteld. Hoewel de wet per 1 januari al is ingegaan, kondigden verscheidene ministers al aan dat het niet mogelijk was om die per direct te handhaven. Minister Schippers van Volksgezondheid en minister Blok van Wonen en Rijksdienst lieten al weten de wet niet uit te gaan voeren.
AMC's
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet maandag weten een onderscheid te willen maken. In beginsel worden alle instellingen aan de wet gehouden, behalve universiteiten. Dat is volgens Bussemaker redelijk, aangezien zij in nauw verband staan met de academische medische centra, waar minister Schippers niet gaat handhaven.
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt bij monde van persvoorlichter Michiel Hendrikx dat daardoor ook de bestuurders van de HvA een jaar respijt krijgen. ‘Zij vallen onder de WO-norm,’ zo antwoordt Hendrikx desgevraagd.
Overigens hadden de bestuurders geen directe problemen ondervonden wanneer zij wél onder het nieuwe regime zouden vallen. Hoewel collegevoorzitter Louise Gunning en Dymph van den Boom ruim boven de nieuwe norm zitten, hadden ze pas over vier jaar aan de nieuwe WNT2-normen te hoeven voldoen. In 2019 hebben beide dames echter de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots bereikt. Hun opvolgers krijgen wel direct met de WNT2-norm te maken: voor nieuwe bestuurders geldt deze per direct.