Roeivereniging Skøll heeft zondagavond een eerbetoon gebracht aan Laurens van der Graaff en Karlijn Keijzer – de twee verliefde Skøllies die afgelopen zomer als passagiers van het vliegtuig MH17 het leven lieten. In het clubhuis van Skøll doopten de broer van Laurens en de zus van Karlijn een gloednieuwe boot:
Laurens & Karlijn.
Sinds de oprichting in 1966 worden Skøll-boten – skiffs uitgezonderd – altijd vernoemd naar creaturen uit de Noorse mythologie. Naar wezens als Gyllir en Sillfrintop, de magische paarden van Odin. Of naar Sigtyr, de woeste oorlogsgod. Van die traditie was nog nooit eerder afgeweken, tot gisteravond.
‘Dit is een unicum in onze geschiedenis,’ stelde vice-voorzitter Mark Bijlsma dan ook. De plotse traditiebreuk rechtvaardigen was niet nodig. Alle 160 aanwezigen waren blij dat ze nog eenmaal gezamenlijk eer konden bewijzen aan hun twee mede-Skøllies. Velen kenden beide roeiers persoonlijk.
UvA-alumnus Laurens was als voormalig Skøll-voorzitter zelfs een van de bekendste gezichten bij de roeihuizen langs de Amstel. Hoewel hij zijn studentenbestaan allang had ingeruild voor dat van leraar Nederlands, bleef hij zich inzetten voor Skøll. Zijn voormalig collega’s bij studentenblad
Propria Cures schreven vorig jaar de fabuleuze woorden: ‘Het was geen verrassing dat er een luchtdoelraket aan te pas moest komen om dat machtige lijf van hem tot stilstand te brengen.’
Mooie woorden klonken gisteravond ook over Karlijn, uit de mond van top-roeister Lies Rustenburg. ‘Na mijn eerste jaar roeien wilde ik stoppen. Maar in de zomer was ik zoveel kilo aangekomen dat ik toch maar weer in de boot ging zitten. Toen kwam ik Karlijn tegen. Zij leerde me dat roeien fucking vet was. Dat blaren cool zijn. Dat spieren cool zijn. Dankzij haar ben ik volledig veranderd.' Een maand na de vliegramp won Lies de B-finale bij het WK Roeien in Amsterdam.
Botendoop
De belangrijkste taak van de avond was weggelegd voor Marnix van der Graaff en Annebel Keijzer. De broer van Laurens en de zus van Karlijn vertelden gezamenlijk een opvallend luchtig verhaal over hoe Laurens en Karlijn elkaar bij hun eerste ontmoeting op Skøll al leuk vonden – maar nog vijf jaar lang vast zaten aan oude relaties alvorens ze besloten om er toch maar met elkaar vandoor te gaan.
Annebel kreeg vervolgens een dooptoeter overhandigd gevuld met water uit de Amstel. Ze goot het over de gloednieuwe boot en voltrok daarmee het doopritueel. Ter afsluiting zongen alle aanwezigen uit volle borst het Skøll-lied, waarmee ze het roei-jaar 2015 officieel openden. Een jaar waarin elke oplettende Amsterdammer Laurens en Karlijn gezamenlijk over de Amstel zal kunnen zien varen.