De Nieuwe Universiteit, ReThink UvA en Humanities Rally zijn blij met de wijzigingen in het bestuur aan de UvA, maar zijn tegelijkertijd ontevreden met de manier waarop die tot stand zijn gekomen. Dat zeiden woordvoerders van de actiegroepen vanmiddag tijdens een persconferentie op het Binnengasthuisterrein. Ze verwachten de komende periode meer betrokken te worden bij de besluitvorming rondom nieuwe bestuursveranderingen.
De persconferentie viel samen met het wekelijkse vragenuurtje met het College van Bestuur in UvA-restaurant Atrium, dat tot veler verbazing ondanks het aftreden van voorzitter Louise Gunning gewoon door ging. Uiteindelijk werd het vragenuurtje echter alsnog afgelast, omdat het toegestroomde publiek meer geïnteresseerd bleek in de mening van de actievoerders, die enkele meters verderop in de buitenlucht hun standpunten uit de doeken deden.
'Een symbool van wat er mis is aan de universiteit'
De sprekers waren ‘Teun’, ‘Judith’ (beide DNU), Jarmo Berkhout (Humanities Rally) en Dan Hassler-Forest (ReThink UvA). Ze zeiden tevreden te zijn met het
aftreden van Gunning, volgens Teun ‘een symbool van wat er mis is aan de universiteit’. Op de vraag wat hij ervan vond dat Gunning wel
aanblijft als universiteitshoogleraar, reageerde Teun dat ‘ze als wetenschapper het goed recht heeft haar vak uit te oefenen’.
Volgens Judith is Gunning net als iedereen welkom op het uitgestelde wetenschapsfestival, dat op 3 mei plaats zal vinden in Felix Meritis onder de noemer ‘De Nieuwe Universiteit: ReThinking Academia’.
De actiegroepen lieten verder weten dat ze niet blij zijn met de ‘ondemocratische’ manier waarop de
personele wijzigingen dit weekend tot stand zijn gekomen. Met name dat ze daar via de media achter moesten komen, was hen een doorn in het oog. Hassler-Forest benadrukte echter dat de voorbije weken duidelijk is geworden dat studenten en docenten wel degelijk veel kunnen bereiken, en kondigde dan ook aan verder te zullen gaan met hun acties. Hij wilde een democratisch gekozen bestuur geen harde eis noemen van Rethink UvA, maar zei daar wel over te willen overleggen met de medezeggenschap.
Nieuwe acties
Ook Humanities Rally is nog lang niet klaar met actievoeren. Berkhout zei allereerst benieuwd te zijn hoe de rest van het bestuur zijn positie inschat, en op basis daarvan vervolgacties te plannen. Teun sloot zich daar namens DNU bij aan. ‘Wij blijven strijden tot er structurele veranderingen zijn doorgevoerd en als dat nodig is, zullen er nieuwe acties volgen.’ Wat voor acties dat zullen zijn, liet hij in het midden. Op de vraag of de studenten weer een gebouw gaan bezetten, werd met gelach gereageerd.
Tot slot kwam ook een zegsman van vakbondsgroep FNV Overheid aan het woord. Ook hij pleitte met name voor inspraak van studenten en medewerkers in de benoeming van een nieuwe voorzitter.