Studenten aan de UvA, maar ook UvA-medewerkers, zien de kwaliteit van het onderwijs als het grootste knelpunt op de universiteit. Medewerkers vinden verder vooral dat er iets moet gebeuren aan de werkdruk, het grote aantal tijdelijke contracten en de manier waarop prestaties worden beoordeeld. Ook het gebrek aan transparantie en de bureaucratisering worden als grote problemen ervaren.
Dat blijkt uit het zojuist gepresenteerde rapport
Inventarisatie knelpunten medewerkers & studenten UvA dat vanmiddag is gepresenteerd. Het onderzoek, uitgevoerd op initiatief van een team van UvA-medewerkers, is bedoeld om beter in beeld te krijgen over welke problemen medewerkers en studenten van de UvA zich zorgen maken, en is opgezet tijdens de acties en bezettingen van de afgelopen tijd.
Angst en intimidatie
De uitkomsten moeten een belangrijke rol gaan spelen in de verdere discussie tussen het bestuur en de academische gemeenschap. Zowel het CvB, de medezeggenschap, studentenbonden en actiegroepen als
Rethink UvA en
DNU hebben meegedacht over de vragen in het onderzoek. Er deden uiteindelijk 2746 (31 procent van het totale aantal) medewerkers en 4139 (ruim 12 procent van het totale aantal) studenten mee. Het onderzoek is eind maart verstuurd aan alle medewerkers en studenten.
Een groep van 30 medewerkers gaf aan niet deel te nemen aan de acties uit angst voor represailles of repercussies van leidinggevenden. Enkele andere medewerkers gaven aan zich geïntimideerd te voelen door de actievoerders en de toon van de discussie. Zowel medewerkers als studenten geven aan trots te zijn op de UvA, als werkplek en als instelling om aan te studeren.
Medezeggenschap
Sommige problemen spelen vooral op bepaalde faculteiten. Samenwerking met de Vrije Universiteit bijvoorbeeld is vooral op de FNWI een heet hangijzer, terwijl vooral medewerkers van de centrale diensten zich zorgen maken over de samenwerking met de HvA. Vooral de activisten (ofwel respondenten die zichzelf onder die categorie schaarden) vinden dat er dringend iets moet gebeuren aan hoe de medezeggenschap aan de universiteit is geregeld.