Een achterlopend horloge, studenten die opgesloten zaten in de Universiteitsbibliotheek en pure domheid. Er passeerden gisteren veel excuses de revue bij de hoorzitting van het Centraal Stembureau (CSb) van de UvA. Die was nodig vanwege de bezwaarschriften die waren ingediend tegen de uitsluiting van de partijen Mei en Sefa bij de komende studentenraadsverkiezingen. Beide partijen leverden op 13 april hun kieslijsten te laat in. Ze gaven gisteren in de Doelenzaal toe 'heel dom' geweest te zijn.
Zowel Mei (UvA-breed) als Sefa (Faculteit Economie en Bedrijfskunde, FEB) hadden een bezwaarschrift ingediend tegen hun uitsluiting. Ook de facultaire studentenraad van de FEB had een bezwaarschrift ingediend, evenals Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de centrale studentenraad en lid van Mei, die op persoonlijke titel bezwaar maakte. Daarnaast waren er nog andere personen die een bezwaarschrift hadden ingediend, maar die waren niet aanwezig.
Achterlopend horloge
De klagers voerden een stoet van argumenten aan waarom het CSb de partijen Sefa en Mei, die hun lijsten na vijf uur ’s middags (respectievelijk 17.05 uur en 17.25 uur), inleverden in het PC Hoofthuis, toch zouden moeten worden toegelaten tot de verkiezing. Een groot aantal mea culpa’s passeerde de revue evenals mogelijk valide argumenten. Er waren excuses als ‘we zijn heel dom geweest’, ‘de blinde paniek van het laatste moment’, ‘we zijn te laat begonnen met het samenstellen van de lijst’, ‘we hebben tot op het laatste moment gezocht naar kandidaten’ en ‘we hebben te weinig stilgestaan bij de hoeveelheid tijd die het kost om een lijst samen te stellen’. Maar Sefa kwam ook met het bijna ludieke argument van het horloge dat iets achterliep. ‘Volgens ons was het vijf uur en niet vijf over vijf.’
Het CSb was vooral ten aanzien van Mei verbaasd over die argumenten. Mei is immers de oudste studentenpartij van de UvA, draait al jaren mee in het verkiezingscircus en zou het klappen van de zweep dus moeten kennen. Stembureauvoorzitter Anne van Wageningen vroeg zich af: ‘Was het nu echt zo moeilijk om die lijsten tussen negen en vijf in te leveren?’ Ja, dat was het, meenden vooral de vertegenwoordigers van Mei. Afgezien van de interne Mei-dynamiek om kandidaten te vinden en de lijst samen te stellen was het natuurlijk ook een bijzondere dag, argumenteerde Tariq Sewbaransingh.

Tariq Sewbaransingh | Foto: Danny Schwarz
Opgesloten in de UB
‘Het was de maandag na de Maagdenhuisontruiming,’ zei Sewbaransingh. ‘De medezeggenschap had een drukke vergaderdag met het CvB gehad en Mei’ers die op het laatste moment hadden kunnen helpen met het samenstellen van de lijst zaten opgesloten in de UB, die op slot was gegaan om demonstrerende studenten te beletten het pand te betreden.’ Dat klonk op het eerste gehoor niet als een sterk argument, want de UB ging pas dicht rond zes uur, toen de sluitingstermijn voor het inleveren van de lijsten al was gepasseerd.
De letter en de geest
De vertegenwoordiger van de facultaire studentenraad van de FEB voerde als argument aan dat wanneer Mei en Sefa niet mogen meedoen, slechts drie van de acht zetels in de studentenraad van de FEB democratisch gelegitimeerd zullen zijn. De andere deelnemer aan de verkiezingen (UvASociaal) heeft maar drie kandidaten aangeleverd voor de raad van de FEB. ‘De raad zal dan worden aangevuld met benoemde raadsadviseurs en dat is niet goed voor de democratie, de diversiteit en de kwaliteit van de besluitvorming,’ zei ze. ‘Een hoop werk zal bovendien blijven liggen.’
Partij Mei had twee geslepen rechtenstudenten meegenomen om het woord te voeren: Sam Quax, oud-voorzitter van de CSR, en
superstudent Vincent de Haan, die een batterij aan opleidingen volgt waaronder rechten. De Haan haalde er jurisprudentie over echte verkiezingen bij. ‘In de plaats Warmond heeft zich ook eens zoiets voorgedaan bij een verkiezing. Daar was men ook te laat met het inleveren van een lijst, maar kregen de indieners van de rechter gelijk. Halsstarrig vasthouden aan de regels beperkt de democratie.’ Het CSb kwam als weerwoord met de plaatsen Margraten en Zoetermeer op de proppen, waar de rechter tot de omgekeerde conclusie was gekomen.
De Haan vatte de essentie van de argumenten van de klagers aan: ‘Ga flexibel met de regels om. Juist nu, nu er zo hard wordt geschreeuwd om meer democratie, want daar draait het om: een democratische universiteit met een democratische besluitvorming.’
Alleenheerschappij
Het CSb komt woensdag of donderdag met een uitspraak. Mocht die in het nadeel van Mei en Sefa uitvallen dan dreigt een alleenheerschappij binnen facultaire studentenraden. Met name partij Mei domineert al jaren en met overmacht de studentenraden, maar bij uitsluiting van Mei en Sefa dreigt het omgekeerde te gebeuren: op zowel de FEB, de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) als het AMC is UvASociaal dan de enige partij die aan de verkiezingen meedoet.
Vandaag of morgen volgt de uitspraak.