Studenten hebben nog maar een paar dagen om zich in te schrijven voor deelname aan de eerste
Bildung Academie. De afgelopen maanden spraken de initiatiefnemers, vooral studenten van de VU en de UvA, met hoogleraren, decanen, onderwijsbestuurders en sponsors, om een academisch platform op te richten dat helemaal is gericht op de persoonlijke ontplooiing van de student.
Merel van Geel, een van de oprichters van de Bildung Academie, studeert rechten en bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de UvA en de VU ‘omdat ik leergierig ben.’ Maar echt inspireren doen die opleidingen haar niet. ‘Je leest boeken en je volgt colleges, vervolgens wordt die kennis op een eenzijdige manier getoetst.’
Leermeesters
Volgens de oprichters van de academie moet er aandacht zijn voor voor zelfontplooiing en de vraag hoe je die kennis kunt toepassen in de maatschappij. Ze halen het bildungideaal van de Duitse filosoof Wilhelm von Humboldt aan. ‘Naast de rationele kant van de mens richten wij ons nadrukkelijk ook op de emotionele, ethische en expressieve aanleg in de mens,’ aldus de initiatiefnemers op hun website.
Daarvoor hebben ze een onderwijsprogramma ontwikkeld dat een half jaar duurt en waarin de expertise van zogenaamde leermeesters centraal staat. In totaal hebben zich al dertig leermeesters bij de academie aangesloten, waaronder
de Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing, oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, en Boris van der Ham, oud-Kamerlid voor D66.
Is dit niet het zoveelste clubje dat denkt eigenhandig het onderwijs te gaan verbeteren? Merel van Geel geeft toe dat er door sommige decanen en onderwijsbestuurders wel eens sceptisch gereageerd wordt op de academie. ‘Maar als we ze vertellen wat we van plan zijn worden ze enthousiast en bieden ze zelfs aan om leermeester te worden.’
Minor
Ook bij studenten moet de nodige koudwatervrees worden weggenomen. Als deelnemers zich een half jaar fulltime met de academie bezig houden, lopen ze dan geen studievertraging op? Komend collegejaar zullen studenten immers geen studiepunten krijgen voor hun deelname aan de Bildung Academie. Deze zomer voert de academie gesprekken met de VU en de UvA over de vraag hoe het curriculum van de academie als minor kan worden ingezet, maar het zal zeker nog een jaar duren voor het zover is.
De doelgroep van de academie zijn studenten in de laatste fase van hun bachelor, hun premaster of master, tot studenten die maximaal een jaar geleden zijn afgestudeerd en even iets anders willen doen. ‘Natuurlijk loop je studievertraging op,' zegt Van Geel. Maar volgens haar is de academie er voor mensen die extra in zichzelf willen investeren. 'Het is zoals Frank van der Duyn Schouten, de rector van de VU, in een gesprek tegen ons zei: “Nominaal is niet normaal”,’ aldus Van Geel.
Zondagavond om 23:59 uur sluit de inschrijving. Het bestuur zal dan met de kandidaten gaan praten. Een groep van twintig tot veertig studenten zal op 28 augustus aan de academie mogen beginnen.
Bekijk hieronder een filmpje over achtergrond en doelen van de academie.
Waarom bestaat De Bildung Academie?Hoe vernieuwen wij het universitaire onderwijs?Wat voegen wij toe aan jouw toekomst?Leer onze nieuwe academie in 7 minuten kennen!NB De film heeft het over 'Politieke economie', maar aankomend semester bieden wij daarvoor in de plaats de module Geld aan!
Posted by De Bildung Academie on woensdag 24 juni 2015