Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wat moeten UvA en HvA met de ramadan?
actueel

Wat moeten UvA en HvA met de ramadan?

Carlijn Schepers Carlijn Schepers,
25 June 2015 - 10:45

HvA-student Cleo van Toorenburg (23) bekeerde zich zes jaar geleden stiekem tot de islam en leefde vervolgens drie jaar een dubbelleven. In de Folia van deze week vertelt ze haar verhaal. Deze keuze betekende vele veranderingen in Cleo’s leven. Ze ging een hoofddoek dragen, vijf maal daags bidden en deed mee aan de ramadan. Dit had ook consequenties voor haar studie en haar stage op een basisschool.

Hoofddoek
Cleo doet de Pabo en loopt daarom stage bij een basisschool. Toen ze besloot een hoofddoek te gaan dragen naar haar werk, merkte ze dat niet alle collega’s haar keuze begrepen. ‘Ook de directrice reageerde niet zoals gehoopt. Ze zei iets van: “Het liefst zou ik het je verbieden, want ik vind dat leerkrachten een neutrale look moeten hebben. Maar je bent een stagiair, dus ik kan er niet veel van zeggen.”’

Als je als moslimstudent vijf keer per dag wilt bidden, ontkom je er niet aan dit ook op de hogeschool of universiteit te doen. Ook Cleo bidt gewoon op de HvA. ‘Want anders moet je alle gebeden nog doen als je thuiskomt. Helaas is niet in elk gebouw van de HvA een gebedsruimte, in het Kohnstammhuis bijvoorbeeld niet. Maar dan doe ik het gewoon in een hoekje van de gang of op de negende verdieping: daar is een kamertje waar nooit iemand komt.’ Op de HvA en UvA zijn in tegenstelling tot de VU geen speciale islamitische gebedsruimtes.

Ramadan
Het is deze maand ramadan, dat betekent dat ook een aantal UvA- en HvA-studenten vier weken lang niet eten of drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Een lastige combinatie met de studie, zegt ook Cleo. ‘Tijdens de ramadan studeer ik een stuk minder. Ik ga wel naar school, maar stof leren is erg moeilijk. Door de honger neem je toch minder op.’ Extra moeilijk is het dat de tentamens van het laatste semester voor de zomer tegelijkertijd met de ramadan vallen.

Het interview met Cleo roept vragen op over het beleid van onderwijsinstellingen wat betreft religieuze studenten. Kunnen scholen bijvoorbeeld een neutrale uitstraling eisen van hun medewerkers en daarom een hoofddoek verbieden? Is het de verantwoordelijkheid van een onderwijsinstelling speciale gebedsruimtes in te richten? En zouden de UvA en HvA rekening moeten houden met vastende studenten tijdens de ramadan?

Het volledige interview met Cleo is te lezen in de Folia van deze week.

website loading