Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
CvB wil niet bevestigen of er belasting is betaald over autokosten
actueel

CvB wil niet bevestigen of er belasting is betaald over autokosten

Willem van Ewijk Willem van Ewijk,
3 July 2015 - 13:17
Het College van Bestuur van de UvA en de HvA wil niet bevestigen of er belasting is betaald over het vervoer naar nevenactiviteiten. Eerder erkende het college dat de chauffeursdienst van de UvA door haar leden is gebruikt voor vervoer naar bijbanen. Dat is in beginsel belastbaar, omdat het niet onder het reguliere werkverkeer valt. Begin deze week stelde CDA-Kamerlid Michel Rog hierover Kamervragen aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

De collegeleden zouden volgens een woordvoerder beloningen en reiskosten voor bijbanen op de rekening van de UvA en het Amsterdams Universiteitsfonds hebben gestort, maar dat ontslaat ze niet van de belastingplicht. Op de vraag hoeveel van het gestorte geld terug te voeren is op reiskosten, wil het college niets zeggen.

Eigen regels
Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) moeten van ieder collegelid, naast de beloning, de belastbare onkostenvergoedingen in het jaarverslag worden vermeld, dus ook de reiskosten. Maar in het laatste openbare UvA-jaarverslag (over 2013) staat dat de individuele collegeleden in dat jaar geen belastbare vergoedingen hebben ontvangen. Het college heeft het vervoer naar bijbanen dus niet opgegeven, terwijl dat volgens de WNT wel had gemoeten.

Door het vervoer naar bijbanen te vergoeden overtreedt het college bovendien haar eigen regels: ‘Bestuurders hebben geen recht op bonussen (…) of belastbare onkostenvergoedingen,’ staat er in hetzelfde jaarverslag te lezen.

jaarverslagbezoldiging Tabel uit het UvA-jaarverslag 2013

Ook over het reguliere vervoer met de dienstauto van en naar het werk zouden UvA en HvA belasting moeten hebben betaald. Aan de chauffeursdienst werd meer betaald dan de onbelaste 19 cent per kilometer die voor iedere werknemer geldt. In 2013 en 2014 reden de leden van het college, volgens de opgegeven facturen, namelijk 209.374 kilometer met de chauffeursdienst. Daarvoor werd ruim 315.000 euro betaald. Een goede 40.000 euro daarvan is onbelast.

Er blijft dus een belastbaar bedrag over van ongeveer 275.000 euro. Het college wil niet zeggen of over dit bedrag belasting is betaald.

Inkomstenbelasting
Minister Bussemaker van Onderwijs zal na het zomerreces de vragen van Michel Rog moeten beantwoorden. Als Bussemaker bevestigt dat UvA en HvA hebben nagelaten belasting te betalen, kan de inspecteur besluiten loonbelasting na te heffen bij UvA en HvA. Volgens Gerard van Westen, die een handboek over de loonbelasting schreef, kan het ook voorkomen dat de Belastingdienst de kosten van het vervoer bijtelt bij het inkomen van de collegeleden. Dan hangt Dymph van den Boom, Louise Gunning, Paul Doop en Huib de Jong een naheffing inkomstenbelasting boven het hoofd. ‘Maar dat is niet gebruikelijk,’ aldus Westen.
website loading