Het sociaal leenstelsel zorgt ervoor dat het aantal wanbetalers bij studieleningen zal afnemen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis tegen Folia.
De PvdA’er reageert daarmee op een bericht dat de NOS zondag publiceerde. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat ruim een op de vijf oud-studenten die hun studieschuld moet afbetalen een betalingsachterstand heeft.
In juni van dit jaar moesten 595.000 oud-studenten een studieschuld afbetalen. 122.000 van hen hadden een betalingsachterstand. Daarmee ligt het aantal wanbetalers 30 procent hoger dan in 2012.
Tweederde van de wanbetalers reageert bovendien niet op aanmaningen. Tot juni van dit jaar kregen in totaal 76.000 oud-studenten een deurwaarder op de stoep. Verder zijn 32.000 studenten onvindbaar voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), waardoor het DUO niet lukt om een openstaand bedrag van 88 miljoen euro te innen.
Drempel
Vandaag blijkt uit onderzoek van het Nibud dat veel ouders willen dat hun kind schuldenvrij afstudeert, maar dat dit voor veel ouders door het leenstelsel niet mogelijk zijn. 58 procent van de studenten geeft aan het wegvallen van de basisbeurs te compenseren door meer te gaan lenen.
Eerder waarschuwde CDA-Kamerlid Michel Rog dat het sociaal leenstelsel onverantwoord leengedrag in de hand werkt. De CDA’er verwees naar een artikel dat het Bureau Kredietregistratie in het Financieele Dagblad publiceerde. Rog: ‘Bij het zogenaamd "sociaal" leenstelsel krijgen jongeren volgens het Bureau Kredietregistratie mee dat bij wanbetaling niet direct wordt ingegrepen, en dat niet betalen dus geaccepteerd is. De drempel om een volgende keer niet te betalen is vervolgens kleiner als er al een keer een betalingsachterstand is geweest.’
Inkomensafhankelijk
PvdA-Kamerlid Mohandis denkt hier anders over. Volgens hem zal het aantal wanbetalers juist afnemen, omdat het makkelijker wordt om af te betalen. ‘Dat komt omdat het bedrag dat per maand moet worden afgelost inkomensafhankelijk wordt en omdat de periode waarover oud-studenten kunnen afbetalen wordt verlengt.’
Het grootste probleem, aldus Mohandis, ligt bij de Nederlandse studenten die na hun studie naar het buitenland vertrekken en daardoor voor het ministerie van Onderwijs onvindbaar worden. Een tweede probleem ligt bij de EU-burgers die in Nederland hebben gestudeerd, hier studiefinanciering hebben ontvangen en vervolgens met een studieschuld teruggaan naar het land van herkomst, aldus het Kamerlid.
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt strenger te gaan controleren, 'zeker nu het sociaal leenstelsel eraan komt'. 'We trekken het ons zeker aan en daarom hebben we de informatievoorziening al verbeterd. We hebben de afbetalingsmogelijkheden geflexibiliseerd en we gaan degenen die écht niet willen betalen, opsporen en strenger aanpakken,' aldus Bussemaker tegen de NOS.