De HvA heeft per 1 september drie bijzonder lectoren aangesteld voor onderzoek naar sport en bewegen. Geert Savelsbergh, Mathijs Hofmijster en Raôul Oudejans nemen twee dagen per week hun intrek in Sporthallen Zuid, Sportpark Ookmeer en het Sloterparkbad, waar zij sporters onderwerpen aan vragenlijsten, sensoren en observaties. Zij blijven naast hun aanstelling bij de HvA werkzaam als onderzoeker aan de faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit.
De aanduiding 'bijzonder' geeft aan dat de lectoraten door een andere partij dan de HvA worden gefinancierd. De lectoren maken officieel geen deel uit van het personeelsbestand. Het domein Bewegen, Sport en Voeding (DBSV) heeft naast Savelsbergh, Hofmijster en Oudejansdrie nog drie andere bijzonder lectoren: Janine Stubbe (Sportzorg), Marije Baart de la Faille (Kracht van Sport) en Cees Vervoorn (Topsport en Onderwijs).
Het onderzoek van lector perceptueel motorische talentontwikkeling Geert Savelsbergh richt zich op talentontwikkeling van sportende kinderen op uiteenlopende niveaus, van topsporters tot kinderen die moeite hebben met sport. ‘Zo ontdekken we meteen wat die talenten zijn, en gebruiken we die kennis om trainingen te optimaliseren,’ aldus Savelsbergh. De VU-hoogleraar begeleidt ook promotieprojecten in Nederland, Australië en Zuid-Afrika.
Universitair docent Mathijs Hofmijster studeerde af in bewegingswetenschappen en promoveerde op ‘Mechanica en energetica van het roeien’. Hij is gespecialiseerd in prestatiesporten. Als lector innovatie in sportprestatie onderzoekt hij hoe trainingen en sportprestaties met innovatie technologieën en feedback kunnen worden verbeterd. Zo voert hij een studie uit naar de optimale voortstuwingstechniek, waarmee roeiers zo min mogelijk energie verliezen.
Bewegingswetenschapper Raôul Oudejans, gespecialiseerd in de visuele controle van het basketbalschot en presteren onder druk, publiceerde ruim 75 artikelen en boeken in binnen- en buitenland. Aan de HvA is hij benoemd tot lector leren en innoveren in de sport. Zijn onderzoek zal vooral gaan over het nut van feedback aan spelers en coaches. Ook onderzoekt Oudejans met welke trainingsmethoden topsporters hun prestaties kunnen verbeteren. ‘In verschillende sporten hebben we een achterstand als het mentale weerstand betreft. In mijn onderzoek kijk ik hoe je zo kunt trainen dat sporters op het moment suprême ondanks de spanning goed presteren.’ Bij het CTO Vrouwenbasketbal in Sporthallen Zuid kijkt Oudejans naar het effect van video-feedback, waarmee spelers informatie krijgen over schottechniek en hun visuele gedrag.