Hoger onderwijsinstellingen willen zich meer gaan inzetten voor vluchtelingen, maakten zij onlangs bekend. Maar is het wel een taak van universiteiten en hogescholen om iets voor vluchtelingen te doen of geldt hiervoor: schoenmaker, blijf bij je leest?
‘De Haagse Hogeschool (HHS) heeft belangrijkere zaken aan haar hoofd dan vluchtelingen,’ stond onlangs boven een opiniestuk van HHS-docent en journalist Chris Aalberts. Volgens hem is het geen hogeschooltaak om iets van vluchtelingen te vinden of iets voor ze te doen. ‘Er bestaan allerlei instellingen die zich met vluchtelingen bezighouden, daar geld voor krijgen en er verstand van hebben. Waarom onze instelling zich onder deze omstandigheden toch met vluchtelingen moet bezighouden is een raadsel. We kunnen geen enkel reëel verschil maken.’
Een ethische plicht
Sarah de Lange ziet dat anders. De UvA-docente eist juist meer actie van het hoger onderwijs. Ze vindt dat universiteiten en hogescholen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en is samen met een groep (oud-)docenten een petitie gestart om meer vluchtelingen toe te laten tot het hoger onderwijs. ‘We hebben een ethisch en een internationaal juridische verplichting om vluchtelingen een menswaardig bestaan te geven, en het voorzien in onderwijs en werk zijn daar wezenlijk onderdeel van’, stelt zij in een interview in Folia 4.
De Lange wil daarmee niet alleen het leed verzachten van de vluchtelingen. Onderwijs en onderzoek is ook belangrijk voor de wederopbouw in conflictgebieden. ‘Als deze mensen ooit terugkeren naar huis, wacht daar een enorme taak op ze: er moet een hele samenleving opnieuw worden opgebouwd,’ aldus De Lange. ‘Dat wordt heel moeilijk met een generatie die niet de mogelijkheid heeft gehad zich te ontwikkelen.’
Is de opvang van en de hulp aan vluchtelingen een taak van universiteiten en hogescholen? En doen UvA en HvA wel genoeg?