Vele duizenden Zuid-Afrikaanse studenten gingen de afgelopen weken de straat op. Correspondent Niels Posthumus schreef een beschouwing over de hevige protesten en het failliet van de droom van Nelson Mandela, die onderwijs zag als dé manier om de arme zwarte bevolking een betere toekomst te bieden.
Intussen gaat ook hier de discussie over het hoger onderwijs door. In een opiniestuk – vandaag al op de site – neemt Ilse Wissink het op voor geneeskundestudenten, die door het leenstelsel onevenredig hard getroffen worden. Aan de bestuurlijke kant legt hoogleraar Amade M’charek uit waarom ze onlangs haar rol als leider van de pre-commissies aan de UvA neerlegde. ‘Ik heb steeds geprobeerd om te voorkomen dat de zaak escaleerde.’
Iets meer lucht zit er deze week in het verhaal over koffiedame Marina Landwehr, de luidruchtige Amsterdamse ‘tweede mama’ van veel studenten, die dagelijks de bar in het Atrium bestiert. Aan de andere kant van de stad, namelijk in Slotervaart, staat een UvA-pand dat voor heel andere doeleinden wordt gebruikt: waar men ooit leerde gebitten te herstellen, kun je in het oude Acta-gebouw nu 24 uur lang drinken, dansen en feesten.
En we bieden meer cultuur: liefhebbers van literatuur kunnen hun hart ophalen met het artikel over de zestienduizend brieven uit het archief van uitgever Geert van Oorschot, die NRC-redacteur Arjen Fortuin gebruikte om het leven van deze moeilijke, conflictueuze man te reconstrueren. Ook bogen we ons over de al dan niet terechte aanduiding van Amsterdam als fietsstad. Dat en nog veel meer lees je in Folia 9, vanaf vandaag in de bakken.