2015 was het jaar van de langstdurende Maagdenhuisbezetting in de geschiedenis van de UvA, maar ook van de invoering van het leenstelsel en de oplevering van het Wibauthuis. Nu de dagen op hun kortst zijn en de deuren van de UvA en HvA een tijdje sluiten kijkt Folia terug op het grote en minder grote nieuws van 2015. Vandaag: Is het declaratiegedrag van het College van Bestuur sober en doelmatig?
Het kon bijna niet op een slechter moment komen: het wob-verzoek van RTL Nieuws naar de declaraties van Colleges van Bestuur van alle Nederlandse universiteiten. De UvA krabbelde net weer op na de ontruiming van het Maagdenhuis en de bijbehorende naschokken, toen bleek dat de bestuurders van de UvA en de HvA ‘sober en doelmatig declareren’ bij tijd en wijle op zijn minst ruim interpreteerden.
Bijna vijftigduizend euro per jaar aan wachtende chauffeurs? Een cadeau in de vorm van een cursus, reis en verblijf in New York voor de vertrekkende vicevoorzitter van het College van Bestuur? Onrechtmatig was het niet, maar sober en doelmatig evenmin. Het College van Bestuur beloofde in allerijl voortaan de declaraties openbaar te maken en daarmee stierf de hele kwestie een stille dood in de opwellende zomerhitte en het bijbehorende reces.
Niet bindend
Eind november plaatste de UvA in alle stilte de declaraties van de leden van het CvB in de eerste helft van 2015 online. Het beeld dat daaruit naar voren komt is weinig anders dan voorheen. Er zijn geen uitgaven die compleet onverantwoord zijn, maar hier en daar is de soberheid te betwisten. Zo sliep een lid van het CvB – de naam is weggelakt – begin mei drie dagen in het Klaus K-Hotel in Helsinki. Dat kostte de UvA 158 euro per nacht. Dat is 8 euro meer dan het maximum in de Reisregeling buitenland die de UvA aanhoudt voor buitenlandse reizen. Die regeling is echter niet bindend en mag dus terzijde gelegd worden.
De medewerkers van de chauffeursdienst dat het college van bestuur inhuurt om zich te laten vervoeren, hebben bovendien het afgelopen voorjaar flink gewacht. Maar liefst 667,5 uur stonden de privéchauffeurs tegen een vergoeding van ruim veertig euro per uur te wachten op de bestuurders van de UvA en HvA. Dat is bij elkaar iets minder dan een maand dag en nacht wachten à 26.833,50 euro.
Graaiton
Daarnaast zitten in de grote tombola met bonnetjes onder meer twee tickets voor het Paleis op de Dam (tezamen 20 euro), een McNuggets-menu bij McDonald’s in Parijs (6,90 euro) en is er een bon voor een werkoverleg in een restaurant waarbij slechts één gerecht wordt gegeten. Veel grote declaraties zitten er, naast de reiskosten, niet tussen. Wel is er een factuur voor een uitgebreid diner in café-restaurant De Plantage van 345,40 euro en een bonnetje van hèt Terras à 204,75 euro plus 10,25 euro fooi, op kosten van de UvA.
Zelf de declaraties doorspitten? Download dan hier het declaratieoverzicht van de UvA en hier dat van de HvA. De UvA en HvA maakten er ook zelf een overzicht van.