Traditiegetrouw komt de Volkskrant een week voor Kerstmis met de jaarlijkse Top-200 van invloedrijke Nederlanders. De UvA scoort goed, met op de hoogste plaats universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy Kan. Oud-collegevoorzitter Louise Gunning is gekelderd van plaats 21 naar plaats 51.
Rinnooy Kan stond vorig jaar nog op plaats 20. Maar de wetenschapper, tevens prominent lid van D66, kon vijf plaatsen opschuiven dankzij zijn verkiezing tot lid van de Eerste Kamer. Dat Louise Gunning (PvdA) niet verder kelderde heeft zij vermoedelijk te danken aan het feit dat zij – ondanks haar gedwongen aftreden – een belangrijk commissariaat in de wacht sleepte: president-commissaris van Schiphol, een van de ingewikkeldste en daarom ook een van de meest prestigieuze en invloedrijke commissariaten die er zijn in Nederland.
Andere invloedrijke UvA’ers op de lijst zijn econoom Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten. Hij staat op plaats 29, vorig jaar 31. Ook SEO-directeurSEO is een van de oudste economische onderzoeksbureaus van Nederland, verbonden aan de UvA. en hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie Barbara Baarsma is invloedrijk: dit jaar plaats 65, vorig jaar plaats 68. Baarsma stijgt komend jaar vermoedelijk verder, want ze wordt directeur kennisontwikkeling van de Rabobank.
Met stip binnengekomen op plaats 124 is José van Dijck, hoogleraar comparatieve mediastudies. Zij heeft haar plaats op de ranglijst ongetwijfeld verdiend aan haar uitverkiezing tot president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Invloedrijke outsiders
In de Top-200 staan verder ook verschillende bestuurders die niet direct aan de UvA verbonden zijn, maar toch behoorlijk wat invloed hebben op de het bestuur van de UvA. Om te beginnen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA): vorig jaar op plaats 7, nu op plaats 8. Van der Laan was vanaf het eerste begin bemiddelaar in het conflict tussen de bezetters van het Bungehuis en het Maagdenhuis, en het College van Bestuur. Hij wist de partijen niet dichter tot elkaar te brengen, maar heeft zo wel zijn stempel gedrukt op de universiteitspolitiek.
Een andere (relatieve-) outsider is Atzo Nicolaï (VVD), directeur van DSM NederlandDSM is een Nederlands chemiebedrijf. en voorzitter van de Raden van Toezicht van UvA en HvA. Hij staat dit jaar op plaats 53, vorig jaar op 56. Jaap Winter, collegevoorzitter van de VU is weliswaar niet direct betrokken bij de UvA, maar door de samenwerking tussen UvA en VU op bètagebied toch geen outsider. Winter steeg van 76 naar 64.
De machtigste outsider is Joost van Heijningen Nanninga, partner en medeoprichter van het internationale executive search bureau Egon Zehnder, het bureau dat momenteel – net als in het verleden – betrokken is bij de selectie van de nieuwe collegeleden van de UvA. Bestuurders en managers die in het adresboekje van Van Heijningen Nanninga staan, behoren tot de bestuurselite van Nederland. Hij stijgt van plaats 142 naar 129.
Utrecht en Wageningen
Hoogst genoteerde universiteitsbestuurder is Marjan Oudeman. De collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht gaat van 65 naar 43. Louise Fresco, eerder universiteitshoogleraar aan de UvA, nu de hoogste baas van Wageningen Universiteit, zakt van 17 naar 24.
Zie hier voor de hele lijst van de Volkskrant.