Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs ontkent dat hij politiek bedrijft bij het aanstellen van een nieuwe Raad van Toezicht voor de UvA-HvA. Dat zei staatssecretaris Halbe Zijlstra na afloop van de opening van het academisch jaar.
‘Ik heb twee keer iemand afgewezen, maar om moverende redenen,’ aldus de staatssecretaris. ‘De een had een andere functie die hij niet wilde opgeven en die niet te combineren was met een positie als voorzitter van de Raad van Toezicht. De ander gaf aan de rol van voorzitter nog geen twee jaar te kunnen vervullen.’
Zondagmiddag brachten de Centrale Studentenraad (CSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een persbericht naar buiten waarin ze hun zorgen uitspraken over inmenging in de academische onafhankelijkheid van de universiteit. In dat bericht beschuldigden de studenten Zijlstra van politieke inmenging en belangenverstrengeling. De informatie zou afkomstig zijn van de formateur die is belast met het vinden van een voorzitter voor de RvT.
Zijlstra doet deze beschuldiging af als ‘onzin’. ‘Van studenten aan een academische gemeenschap zou je verwachten dat ze meer onderzoek doen voor ze zoiets zeggen.’ Ook formateur Koos van der Steenhoven verwerpt de aanklacht van de CSR. ‘Van politieke inmenging is geen sprake. Ik heb de leden van de Centrale Studentenraad erop gewezen dat de staatssecretaris wettelijk de benoemingen en schorsingen van de Raad van Toezicht regelt. Er is mij echter niets bekend over een opdracht die de staatssecretaris zou meegeven aan de toekomstige voorzitter van de Raad van Toezicht.’
De CSR blijft bij haar standpunt. Voorzitter Ad Korf: ‘We weten wat we hebben gehoord. We blijven dan ook bij ons standpunt.’ (Floor Boon)