Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Vereniging Eigen Huis pleit voor registratie studieschuld
Foto: Jeroen Zwaal (cc, via Flickr)
actueel

Vereniging Eigen Huis pleit voor registratie studieschuld

Fabienne Meijer Fabienne Meijer,
1 February 2016 - 10:39

Afgestudeerd en toe aan je eigen huis? Nu kun je er nog voor kiezen je studieschuld niet mee te laten tellen bij je hypotheekaanvraag, maar de Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet dat liever anders. Zij waarschuwen dat door het niet meetellen van de studieschuld starters opgezadeld raken met ‘onverantwoord hoge’ hypotheken en pleiten voor een verplichte registratie.

Normaal gesproken worden alle schulden die iemand heeft geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij het aanvragen van een hypotheek hebben banken inzage in deze gegevens. Dat geldt niet voor een studieschuld: een starter heeft zelf de plicht deze te melden bij de bank. Sommige hypotheekadviseurs raden hun klanten echter aan de studieschuld juist te verzwijgen. De regels van de Nationale Hypotheekgarantie melden namelijk dat een financiële verplichting die pas over een jaar of later begint, niet meegeteld hoeft te worden bij de aanvraag.

 

Tijdelijk stopzetten

En laat DUO nu oud-studenten de mogelijkheid bieden hun afbetaling tijdelijk stop te zetten. ‘De reden maakt niet uit: een wereldreis, een huwelijk, de aanschaf van een auto, een nieuwe huis,’ zo staat op de site te lezen. Als zelfs DUO het goed vindt, wordt de motivatie om het te melden wel erg klein. Uiteindelijk kiest 39 procent er volgens het BKR dan ook voor de studieschuld al dan niet bewust niet te melden.

 

Op deze manier kunnen volgens VEH problematische situaties gecreëerd worden, waarbij starters een te hoge hypotheek aanvragen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. ‘Studenten gokken erop dat ze de komende jaren meer gaan verdienen,’ zegt Hans André de la Porte van VEH tegen NOS. ‘Maar het is natuurlijk wel een verplichting. Je aflossing gaat in de toekomst fors omhoog. Als je niet veel meer gaat verdienen, creëer je een betalingsprobleem.’

 

Maatregelen

Voor afgestudeerden die bang zijn helemaal geen huis meer te kunnen kopen vanwege hun studieschuld, zijn maatregelen genomen. De studieschuld telt namelijk minder zwaar bij de hypotheekaanvraag dan andere kredieten: in 2014 is deze wegingsfactor zelfs verlaagd van 0,75 naar 0,45 procent. Toch pleiten de VEH en de BKR ervoor de studieschuld verplicht op te nemen in het register. ‘Dat bedrag kun je gewoon niet nog een keer lenen,’ aldus André de la Porte tegen NOS.

(Update 2-2-2016, 10:21)

Studentenorganisatie Asva laat bij monde van voorzitter Xandra Hoek weten 'verbaasd' te zijn over het voorstel van VEH en BKR. 'Een van de voorwaarden bij het totstandkomen van het leenstelsel was dat deze niet mee zou tellen bij het aanvragen van een hypotheek, zodat starters straks niet allemaal uit de woningmarkt zouden worden gehouden.' Bovendien vraagt de Asva zich af of VEH en BKR wel hebben nagedacht over de verdere implicaties van het registeren van de studieschuld. 'Een kredietregistratie bij BKR heeft niet alleen invloed op je hypotheekaanvraag, maar speelt ook een rol bij het verkrijgen van vrijstelling voor gemeentelijke belastingen en sommige grote aankopen. Op deze manier worden studenten dus dubbel benadeeld. Als dit idee werkelijk voortkomt uit zorgen over de studieschuld van studenten, had iedereen misschien twee keer na moeten denken voor ze instemden met het leenstelsel.'

website loading