Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Update: Asva lanceert meldpunt onveilige studentencomplexen
Foto: Mats van Soolingen
actueel

Update: Asva lanceert meldpunt onveilige studentencomplexen

Max Rozenburg Max Rozenburg,
10 February 2016 - 14:24

De wantoestanden op de Wenckebachweg en andere Amsterdamse studentencampussen zijn ook studentenunie Asva niet ontgaan. Voorzitter Xandra Hoek lanceert vandaag een centraal meldpunt, waar studenten de veiligheidsproblematiek – die niet altijd even serieus wordt genomen door de woningcorporaties en de gemeentes – kunnen melden. ‘We zien dat veel complexen kampen met overlast, inbraken en vage figuren die naar binnen gluren. Daar moet iets aan gedaan worden,’ aldus Hoek.

Na een reeks inbraken op de Spinozacampus, op de containercampus in de Houthavens, in het studentencomplex in de Spaarndammerbuurt en recentelijk op de Scienceparkcampus, is het ernstige zedendelict op de H.J.E. Wenckebachweg het laatste voorbeeld in een jaar van campuscriminaliteit. De grootste gemene deler is volgens Hoek de passieve reactie van gemeentes en woningcorporaties, die vaak aangeven ‘geschrokken te zijn’, maar weinig structurele veranderingen doorvoeren. Daarbovenop kampen al deze studentencomplexen met algemene veiligheids- en onderhoudsproblemen, wat bijdraagt aan een algemeen gevoel van onveiligheid op Amsterdamse studentencampussen. Voor Asva is de maat vol: zij willen studenten de mogelijkheid geven om, buiten de gemeentes en woningcorporaties om, een melding te maken van veiligheidsproblemen.

‘We verwachten van gemeentes en woningcorporaties dat ze vaker hun verantwoorde-lijkheid nemen'

‘Campusbewoners klagen regelmatig bij de woningcorporaties over het gebrek aan veiligheid, maar er wordt te weinig gedaan met deze klachten,’ betoogt Hoek. Te vaak zijn het de studenten zelf die de verantwoordelijkheid moeten nemen in de strijd tegen campuscriminaliteit. Bijvoorbeeld door zelf alarminstallaties te installeren en een burgerwacht op te richten, zoals op de Spinozacampus. Of door gesaboteerde sloten te deblokkeren en inbrekers te achtervolgen met een baseball bat, zoals op de Scienceparkcampus. Of zoals in de Wenckebachcontainers, waar studenten ten einde raad naar de media stapten en een samen-fietsen-facebookgroep oprichtten. ‘We verwachten van gemeentes en woningcorporaties dat ze vaker en proactiever hun verantwoordelijkheid nemen als het op veiligheid aankomt,’ zegt Hoek.

 

En dus wil Asva de woningcorporaties en de gemeentes confronteren met de schaal van dit probleem: ‘We willen alle klachten die we verzamelen gebundeld presenteren aan de betrokken partijen, om zo te laten zien dat dit een structureel probleem is en dus niet om enkele geïsoleerde gevallen gaat,’ aldus Hoek. Vandaag lanceert Asva de website www.meldpuntonveiligwonen.nl, waar studenten in Amsterdam al dan niet anoniem de veiligheidsproblematiek in hun woonsituatie kunnen aankaarten. ‘Zo hopen we de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties aan te moedigen om de veiligheid van studenten serieuzer te nemen.’

 

Update 10 februari 2016 16.15 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan liet vanmiddag tijdens een vergadering van de gemeenteraad weten dat er de komende tijd extra politietoezicht komt bij het studentencomplex aan de Wenckebachweg. Daarna worden er camera's geplaatst.

 

Lees deze week meer over de problematiek rond het complex aan de Wenckebachweg in Folia 19.

website loading