Samen met collega-onderzoekers heeft Bianca Buurman, lector transmurale ouderenzorg aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Amsterdam Medisch Centrum (AMC), subsidie gekregen om een buurtziekenhuis in Amsterdam-Zuidoost op te zetten. Hier worden ouderen die medische zorg nodig hebben zo goed en efficiënt mogelijk behandeld in de buurt, als een soort tussenweg tussen thuis wonen en in het ziekenhuis verblijven.
Met de plannen voor het Amsterdamse buurtziekenhuis, die volgende maand in gang worden gezet, biedt Buurman een alternatief voor thuiswonende ouderen die medische zorg nodig hebben wegens gezondheidsklachten zoals een longontsteking of uitdroging. Veel ouderen kunnen thuis niet worden verzorgd, bijvoorbeeld omdat er wordt bezuinigd op wijkverpleging. Opname in het ziekenhuis is dan weer een te zwaar middel of nodig; de combinatie van de omgeving en de zwakke gezondheid zorgt ervoor dat ouderen onnodig achteruitgaan. ‘Hoe kwetsbaarder ze zijn, des te sneller raken ze verward in een ziekenhuis. Daarnaast liggen ze veel in bed, waardoor de spiermassa in rap tempo afneemt,’ vertelt Buurman.
Zuidoost
Vandaar dat ouderen in het buurtziekenhuis worden gestimuleerd om tijdens hun behandeling regelmatig te bewegen en goed te eten. Buurman: ‘Het doel is echt om ze zo snel en goed mogelijk te behandelen. De verblijven zijn van korte duur, hooguit drie weken. Daarnaast willen we de ouderen niet alleen genezen, maar ook een betere kwaliteit van leven bieden.’
Het buurtziekenhuis, dat volgens Buurman ‘hopelijk over een jaar gaat lopen, komt te staan in Amsterdam-Zuidoost, dichtbij het AMC en de verschillende gezondheidscentra in Zuidoost. Hierdoor wordt een samenwerking met de eerste hulp vergemakkelijkt, en zijn huisartsen en specialisten in de buurt om zorg te verlenen in het buurtziekenhuis. ‘Dat wordt nog wel een hoop logistiek geregel,’ vertelt Buurman lachend.