De Europese Unie heeft, in het kader van het Horizon 2020 programma, tien UvA-wetenschappers een Marie Curie Fellowship toegewezen. Het Marie Curie Fellowship bedraagt ongeveer 180.000 euro en wordt toegekend aan veelbelovende en ervaren onderzoekers, zodat zij in het buitenland onderzoek kunnen doen. De onderzoekers zullen zich richten op een verscheidenheid aan onderwerpen in onder andere de gezondheid, het onderwijs, de informatica en de psychologie.
De Europese Commissie verstrekt in de komende vier jaar 80 miljard euro aan onderzoeks- en innovatiesubsidies. Via het Horizon 2020-programma kunnen onderzoeksinstellingen, universiteiten en bedrijven subsidies krijgen voor resultaatgericht en innoverend onderzoek. Deze subsidies zijn verdeeld onder drie zogeheten flagships, oftewel onderzoeksprioriteiten: maatschappelijk onderzoek, industrieel onderzoek, en fundamentele wetenschap.
Het Marie Curie Fellowship valt onder de laatste categorie en is bedoeld om uitwisseling van onderzoekers binnen en buiten Europa te vergemakkelijken. De fellowships worden verstrekt met als doel om talentvolle onderzoekers die naar het buitenland willen, toch voor Europa te behouden. Zo wordt een deel van de Marie Curie-beurs opzijgezet om reis- en verblijfskosten van onderzoekers in het buitenland te bekostigen.
De tien gelukkige wetenschappers zijn Imran Akca Avi (AMC), Eddie Brummelman (FMG), Yuri Cavecchi (FNWI), Simone Datzberger (FMG), Guglielmo Lockhart (FNWI), Anne Menyhért (FGw), Annemarie Samuels (FMG), Martine van Schouwenburg (FMG), Jakub Tomczak (FNWI) en Katrin Wiese (FNWI). Zij gaan onder meer onderzoek doen naar de rol van onderwijs in het versterken van de samenleving in sub-Sahara Afrika, het narratief omtrent aids-behandeling en de impact van sociale media op trauma-verwerking in Hongarije.