My God, zegt Gloria Wekker, ‘hoe is het mogelijk dat de UvA zo wit is?’ De Utrechtse emeritus-hoogleraar onderzoekt als commissievoorzitter de diversiteit van de UvA en is daar zacht gezegd niet over te spreken.
En het is tijd voor maatregelen. Want witte mannen die boeken van andere witte mannen bestuderen en in de collegezaal het N-woord bezigen, dat kan niet meer in 2016. ‘Uiteindelijk gaat het erom dat bepaalde groepen, bijvoorbeeld allochtonen van niet-westerse afkomst of studenten met een beperking, zich nu minder thuis voelen aan de UvA. En daar moeten we verandering in brengen, en dat moet top-down gebeuren.’
De borsten van Matilda Medards Boobie Bible werden zomaar nationaal nieuws vorige week. De discussie ging vooral over het verstoppen van Folia’s voor de scholieren en hun ouders die op bezoek kwamen, en of dat al dan niet terecht was. Maar toonde het incident, en alle consternatie die erop volgde, in feite niet aan dat Medard (‘Waarom reageert iedereen toch altijd zo gevoelig op een tepel die tevoorschijn piept?’) met haar bijbel de vinger op de zere plek legt? We legden deze vraag voor aan deskundigen, feministen en mannen.
‘Wat chill dat jij langer over je tentamen mag doen!’ krijgen dyslectische studenten meer dan eens te horen. En nu blijkt het ook nog een makkie om aan een dyslexieverklaring te komen. Maar zo leuk is het niet als je op je twintigste nog steeds elk woord letter voor letter moet lezen. Wat is dyslexie precies, is er iets aan te doen, en is het terecht dat een dyslect langer over zijn tentamen mag doen en geld terugkrijgt bij studievertraging?
Dat lees je in de nieuwe Folia, net als een interview met AUC-dean en onderwijsdeskundige Murray Pratt (in English), een reportage over het Opera Forward Festival en een voorproefje van de tentoonstelling Out of the Box van Bijzondere Collecties.
Folia 23 ligt vanaf vanmiddag in de bakken.