Als het regent in Parijs, stormt het in Brussel. Het is een oud gezegde, dat de eenzijdige richting van het maatschappelijk debat in kaart brengt, zij het in de eerste plaats van toepassing op het Franstalig gedeelte van België. Er staat echter een nieuwe meteorologische taalspreuk in de steigers: als het miezert boven de Moerdijk, valt er muggenpis in Vlaanderen.
In naam van Vlaanderen wordt u, Nederland, bedankt voor de discussie over de faciliterende rol van universiteiten als het over levensbeschouwingen gaat. Wel of geen gebeds-, stilte- of bezinningsruimte? Het was een welgekomen afwisseling in een week waarin, onder andere, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (Nieuw-Vlaamse Alliantie; N-VA) zich feestelijk afvroeg of de discussie over klimaatopwarming al dan niet beslecht is.
Cursus burgerschap
U ziet: de lat die het niveau aanduidt lag al op molshoophoogte, maar dankzij u kon die nog een paar centimeter lager. De N-VA herbergt immers heel wat meer mensen die niet verlegen zijn voor een uithaal die stof doet opwaaien. Dat trucje werkt echter niet altijd. Bij Francken werkte het niet, en ook die van collega Siegfried Bracke leverde eerder vermoeid gezucht dan verhoopte verontwaardiging op. Gevraagd of zo’n stilteruimte een goed idee is aan de Universiteit Gent, waar Bracke in het bestuurscollege zetelt, antwoordde hij ontkennend: ‘We zouden hen beter een cursus burgerschap aanbieden.’
Bracke spreekt het niet expliciet uit, maar doelt natuurlijk op moslims. Voor Bracke zijn universiteitsstudenten de toekomst van morgen, met creatieve en baanbrekende ondernemersgeest, de wegplaveiers voor de wederopstanding van westelijk Europa, klaar om de strijd met de Amerikanen en Chinezen aan te gaan. Zijn diezelfde studenten moslim, dan moeten wij eerst aan hen leren dat ze in België geen vrouwen mogen verkrachten.
Zijn antwoord is zodanig naast de kwestie, dat de kwestie zelfs met een sterrenkijker Brackes antwoord niet meer kan bespeuren. Nog niet stuitend genoeg? Bracke is naast bestuurder van de Gentse universiteit ook voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, uw Khadija Arib.
Meer vriheid voor moslimleerlingen
Nochtans is er wel een voedingsbodem voor een degelijk debat ten gronde. Het katholieke onderwijs, met voorsprong het grootste onderwijsnet in Vlaanderen, heeft net beslist meer vrijheid te willen verlenen aan moslimleerlingen. Bovendien verschillen de levensbeschouwingen van de Belgische universiteiten sterk, gaande van actief pluralisme aan de Universiteit Antwerpen langs de katholieken van de KU Leuven tot het vrijzinnig humanisme van de Vrije Universiteit Brussel, waar ruimtes weleens even kunnen worden gedoogd om vervolgens, wanneer de bezigheden al te zeer een publiek geheim worden, te worden opgedoekt.
Bracke wil daar echter niet van weten. Nochtans zou het hem sieren om een stilteruimte alleszins te overwegen. Hij zou hem zelfs eens kunnen uitproberen als grote, bemiddelende geste van een kamervoorzitter. Ik zal dan aan de deur wachten tot iedereen naar buiten is en Bracke de ruimte voor zichzelf heeft, de kamer afsluiten, ramen en deuren barricaderen en de sleutel weggooien. Dat zou pas een stilteruimte worden. Een heerlijke, ontspannende stilte.
Ruben Claesen is de Vlaanderen-blogger van Folia. Hij schrijft over overeenkomsten en verschillen tussen hoger onderwijs en wetenschap in Nederland en Vlaanderen en wat we van elkaar kunnen leren.