Als je de afgelopen weken aan de HvA en de UvA hebt rondgelopen heb je waarschijnlijk zoveel wantrouwen jegens technologie gekregen dat je bijna het vakje bij Ancilla van de Leest zou gaan inkleuren op 15 maart.
De storingen volgden elkaar namelijk in rap tempo op. Nu eens een storing bij MijnHvA, dan weer was de UvA-site niet beschikbaar en in de week voor de tentamens op de UvA gaf Blackboard er ook nog eens drie dagen de brui aan. ‘Wat maar weer aangeeft hoe complex het opslagsysteem soms toch kan zijn,’ zo probeerde de olijke ICT-directeur Bert Voorbraak het voorval goed te praten. Maar medelijden met deze man is op zijn plaats, want het hoofd van de ICT-afdeling zijn is Sisyfusarbeid. Terwijl studenten in de regel vooral hun boosheid uiten over de werking van Blackboard, bleek deze week dat ook het niet-werken van Blackboard reden is voor woede. Het is niet verwonderlijk dat Voorbraak binnenkort vertrekt.
En alsof de storingen in ICT-systemen nog niet genoeg waren om ons vertrouwen in technologie aan te tasten, ontdekte een HvA-docent ook nog eens dat we worden opgelicht door onze energiemeters. Zo’n 750.000 nieuwe statische energiemeters in Nederland geven volgens docent Cees Keyer structureel te hoge meterstanden door. Dat betekent dat één op de tien huishoudens een te hoge rekening krijgt. Zijn advies? Weg met die nieuwerwetse technologie! ‘Laat de oude meter hangen en weiger de slimme meter.’
Juist in deze week moest de UvA-medezeggenschap besluiten over hoe het verder moest met de technologie aan de UvA en de HvA. Op tafel lag de vraag of onder meer het administratief centrum en de afdeling ICT Services bijeen moest blijven of dat men toch opteerde voor een splitsing van een HvA- en een UvA-deel. Het College van Bestuur propageerde ‘optimaliseren’, een newspeak-term voor alles bij hetzelfde laten. Na een verhit debat bleek de medezeggenschap dat te steunen. Dat was overigens pas nadat men volledig anoniem en schriftelijk had gestemd. Met briefjes, inderdaad. Want als je stemt met de UvA-technologie weet je nooit wat er gaat gebeuren.