Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
'Een goede leider is een herder, ook op de universiteit'
opinie

'Een goede leider is een herder, ook op de universiteit'

Een gastredacteur Een gastredacteur,
4 April 2015 - 13:52
Betreft
Deel op
Wie heeft de macht op de universiteit? Na een maand Maagdenhuisbezetting blijft het rondzingen. De universiteit moet veranderen, maar zal de protestbeweging kunnen afdwingen wat ze wil? Je kunt ook anders naar macht kijken. Meer als een fact of life. Er is altijd macht in het spel, ook al heb je alles gedemocratiseerd. De vraag is niet hoe je die macht doorbreekt, maar hoe jij zelf met macht en invloed wil omgaan. Misschien kan de gevende macht van Jezus inspireren om als mens te veranderen. Want wat maakt een leider goed?

Idealiter word je bij deze leiderschapsontwikkeling gevormd door de universiteit. Ze helpt je bij het beklimmen van de ladder naar de macht. Zo’n ladder heeft stijlen met daartussen de treden, de linkerstijl staat voor het ontwikkelen van je competenties en de rechterstijl voor de ontwikkeling van je karakter. Of de invloed die uitgaat van je competenties mensen goed doet is afhankelijk van de rechterstijl. Invloedrijke leiders die van de trap naar beneden vallen doen dat zelden vanwege gebrek aan capaciteiten, maar bijna altijd vanwege vragen rond karakter of de morele standaard. Is hij/zij wel te vertrouwen?

Herderschap
De goede herder uit de kinderbijbel formuleert een radicale kijk op macht en invloed. Je kent het misschien nog wel: er is een herder die dat ene schaap op zijn schouder neemt. Schattig en aandoenlijk, maar je hebt er weinig aan in het echte leven. Maar het biedt veel meer als we oog hebben voor het contrast wat Jezus schept tussen zijn leiderschap en dat van invloedrijke leiders. In de Bijbel is herderschap een beeld voor leiderschap waarin je begrip hebt voor de behoeften van hen die door jou worden beïnvloed. Volgens Jezus kent een goede herder zijn schapen en is er bereid zijn leven voor te geven. Dit in tegenstelling tot een ingehuurde herder die de schapen in de steek laat en op de vlucht slaat zodra hij een wolf ziet aankomen. Jezus is boos omdat deze invloedrijke leiders niet werkelijk uit zijn op het welzijn van de mensen die ze leiden. Ze bekommeren zich slechts om hun status, imago of inkomen. Dit soort leiders ruïneert een samenleving, wat ze ook verzinnen.

Hoe definieert Jezus goede macht? Door een contrast te maken tussen dominerende macht en gevende macht. De huurlingen symboliseren de ‘dominerende macht’. Je bent sterker dan anderen, slimmer, rijker, mooier en doortastender. Hierdoor sta je boven de anderen en dat is de basis voor je autoriteit. Met kracht grijp je in en zet je de wereld naar je hand. Je bent tenslotte de leider! Van de andere mensen vraagt dit onderwerping. Zolang mensen zich onderwerpen kan het er nog lief en vreedzaam uitzien, maar als de machthebber uitgedaagd wordt, blijkt er een gewelddadige onderkant aan deze vorm van macht te zitten. Deze vorm van macht is ten diepste behoud van wat je hebt aan status, imago of inkomen.

Gevende macht
Jezus' voorstel is de ‘gevende macht’. Hiervoor hoef je niet sterker of slimmer te zijn dan anderen of boven hen te staan: iedereen kan deze macht uitoefenen. Je gebruikt wat je gekregen hebt om weer weg te geven, om er anderen mee tot bloei te brengen. Jezus belichaamde een ongelofelijke macht van liefde, een macht die totaal gericht was op het welzijn van alle mensen, maar speciaal op de zwakke, zieke en verjaagde schapen. Hij behandelde hen niet hard en wreed, maar vol liefde en bewogenheid. Ook Jezus' macht werd diep uitgedaagd en bedreigd. Zou hij als het puntje bij paaltje komt teruggrijpen op dominerende macht of zelfs in het uur van de dood vertrouwen op de macht van Gods liefde? Op Goede Vrijdag herdenken christenen dat Jezus zijn leven gaf voor zijn schapen. Hij zei zelf: 'Niemand neemt mijn leven, ik geef het zelf. Ik ben vrij om het te geven.’ Jezus' macht is dat hij zijn leven geeft om anderen ook te leren geven. Jezus geeft vrijwillig zijn leven om mensen vrij te maken zelf lief te hebben.

Helaas is de universiteit geen opleidingsinstituut voor toekomstige leiders maar versterkt ze juist de ratrace tussen veelbelovende talenten. Je wordt geleerd om nog slimmer, doortastender of mooier te zijn zodat je je stempel kunt drukken op de rest van de wereld. Alleen als je de beste bent, student of onderzoeker, verdien je het om aan de top te staan. Dan mag je de wereld naar je hand zetten. Totdat er weer iemand van zijn ladder afvalt...

Hoe word je wel een goed leider? Door bereid te zijn af te stappen van je positie en toegewijd te zijn aan datgene waar je invloed op uitoefent. Dit betekent dat je je verantwoordelijkheid accepteert als het moeilijk of nadelig wordt. Of dat je op een interessante borrel een gesprekspartner niet inwisselt voor een interessanter persoon. Alleen iemand die heeft leren dienen in het klein zal een goede leider kunnen zijn. Dan zal blijken of je karakter hebt ontwikkeld en bestand bent tegen de verleiding van een huurling.

Maarten Vogelaar is studentenpastor en organiseert met talentontwikkelaar Guido van Voornveld het Christian Lab. Op donderdag 9 april staat het thema vergeving centraal. Zie strangelyathome.nl
lees meer
website loading