Een maand lang koud douchen: de meesten klinkt het als een ware straf in de oren, maar toch gaven maar liefst drieduizend vrijwilligers zich er in januari 2015 voor op. En niet zonder resultaat. Als je koud doucht, is de kans dat je je ziek meldt op je werk ongeveer dertig procent kleiner. Dat blijkt althans uit onderzoek van AMC-promovendus Geert Buijze dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.
Zelf krijgt hij nog wel eens vreemde reacties. Niet geheel onbegrijpelijk, want om daadwerkelijk resultaat te merken moet je de temperatuur van je douche terugschroeven naar een temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celsius. Door de plotselinge overgang naar koud wordt het zenuwstelsel kort geprikkeld. Dit autonome zenuwstelsel heeft weer een wisselwerking met afweersysteem. Het resultaat? Een stoot endorfine en adrenaline waardoor je je direct fris en energiek voelt. En dat gevoel blijft de hele dag hangen, zegt Buijze. Maar ook op lange termijn is koud douchen effectief. Het ziekteverzuim van deelnemers lag gemiddeld 29 procent lager.
Sjoemelen met de temperatuur is er alleen niet bij. Het lichaam geeft bij temperaturen boven de 12 graden namelijk een veel minder hevige prikkel, en dus is je douche dan een stuk minder effectief. Daar komt nog bij dat de koude douches ook met enige regelmaat genomen moeten worden. Hoe vaak dat exact moet, kan Buijze alleen niet precies zeggen.
Doorgaan
Maar geen zorgen, want het lichaam went volgens de onderzoeker vrij snel aan de hevige kouprikkel. Deelnemers aan het onderzoek werden in groepen verdeeld kregen de opdracht mee om vier weken lang respectievelijk 30, 60 of 90 seconden koud te douchen. Maar liefst 90 procent van de proefkonijnen gaf na het experiment aan om met de douche-methode door te willen gaan.
Maar waarom eigenlijk? Volgens Buijze heeft populariteit van dit soort methodes niet alleen met de positieve effecten te maken, maar is er ook sprake van een hype. Olympische sporters maken namelijk al gretig gebruik van ijs en kou om hun prestaties te verhogen, en ook ‘Ice Man’ Wim Hof is volop in het nieuws met zijn ijsbaden. Wie zich geroepen voelt om ook een poging te wagen, kan in januari in ieder geval weer meedoen aan de Cool Challenge.
Voormalig Folia-redacteur Bob van Toor was één van de proefpersonen van dit onderzoek. Lees hier zijn ervaringen terug.