Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
MeteoConsult maakt de minste fouten
wetenschap

MeteoConsult maakt de minste fouten

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
27 February 2012 - 16:18
De weervoorspellingen van de drie commerciële weersinstituten liggen vaak ver af van de door het KNMI gemeten werkelijke temperatuur. Dit zegt UvA-planoloog Marco te Brömmelstroet, die onderzoek deed naar temperatuurvoorspellingen.

Voor zijn onderzoek keek Te Brömmelstroet, verbonden aan het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR), in 2011 naar temperatuursvoorspellingen van MeteoConsult, Meteovista en Infoplaza en vergeleek deze met de werkelijk gemeten temperaturen op het KNMI-weerstation in De Bilt. Met deze data keek hij vervolgens hoe vaak de juiste temperatuur werd voorspeld, de gemiddelde afwijking van de voorspellingen en of er een structurele afwijking naar boven of naar beneden was. Te Brömmelstroet gebruikte voor zijn onderzoek een foutmarge van twee graden boven en onder de daadwerkelijk gemeten waarde.

Het best scorende instituut volgens deze ‘tweegraden-marge’ is MeteoConsult met 77 procent treffers voor de minimumtemperatuur en 91 procent treffers voor de maximumtemperaturen voor één dag vooruit. Infoplaza scoort het laagst met slechtst 67 procent treffers voor de minimumtemperaturen.

Onmogelijk
Het onderzoek was nogal bewerkelijk, vertelt Te Brömmelstroet, omdat weerstations hun weersvoorspellingen niet bewaren. ‘Ik heb het onderzoek gedaan over het jaar 2011 en vorig jaar elke dag, ook tijdens mijn vakantie, een screenshot moeten maken van de websites waar de voorspellingen op staan. De weerinstituten bewaren hun voorspellingen namelijk niet en daar hebben ze misschien ook helemaal geen baat bij, want ze zitten er vaak naast. Overigens is dat niet zo’n wonder, want het weer exact voorspellen is bijna onmogelijk.’

Doordat het onderzoek zo arbeidsintensief was gaat de onderzoeker er voor dit jaar en/of volgende jaren niet mee door. ‘Wel ga ik kijken of de gevonden data te verfijnen zijn en er een onderscheid gemaakt kan worden naar seizoenen.' Het KNMI mag zelf sinds enige jaren wettelijk geen weervoorspellingen meer doen, maar houdt zich voornamelijk bezig met weeronderzoek. De zogenoemde 'weersverwachting  van het KNMI'  is dus niet gebaseerd op eigen voorspellingen.

Marco te Brömmelstroet was 1 maart te gast in het radioprogramma Folia Live. Beluister het item hieronder.
website loading