Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
‘Bibliotheken moeten het idee "boeken uitlenen" loslaten’
wetenschap

‘Bibliotheken moeten het idee "boeken uitlenen" loslaten’

Matthew Kuper Matthew Kuper,
24 March 2012 - 16:07
De meningen over de toekomst van het boek zijn verdeeld, bleek gisteren tijdens de conferentie Boeken uit de Band in de OBA. Tijdens het event, dat werd georganiseerd in kader van de Nationale Boekenweek, beklommen grote namen uit de literaire wereld het podium.

Waar de sprekers het wel over eens waren, is dat er enorme mogelijkheden liggen in de digitalisering van boeken. Hoewel er mensen zijn, zoals schrijver Umberto Eco die denken dat het gedrukte boek altijd zal blijven bestaan, lijkt het alsof de boekenwereld op het punt staat rigoureus te veranderen. Tijdens de conferentie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam werden een aantal van die mogelijkheden besproken.

E-boeken kunnen het auteurs in elk geval gemakkelijker maken. Zowel het uitgeven als het updaten van boeken kan straks binnen twee weken, in plaats van de gebruikelijke drie maanden. Nieuwe versies zijn vooral bij (economische) studieboeken een uitkomst, die soms na een jaar al gedateerd kunnen zijn. Ook zal het gemakkelijker zijn om een eigen boek uit te geven.

Directeur van de Koninklijke Bibliotheek, Bas Savenije, had het onder andere over een E-boekenabonnement à la Spotify, waarbij lezers voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken kunnen lezen. Bibliotheken moeten zichzelf dan ook afvragen waarom zij ooit opgericht zijn, vindt hij. Savenije: “Bibliotheken moeten het idee van boeken uitlenen loslaten en terug gaan naar de vraag ‘Voor welke functie zijn wij opgericht?‘ Een bibliotheek moet een meetingpoint zijn.”

Social media vormen al zo’n plek waar lezers informatie kunnen delen. Inchecken in een boek en dit delen in bepaalde communities moet in de toekomst mogelijk zijn. Of passage uit een boek selecteren en al dan niet voorzien van commentaar de cloud in tweeten.

Toch is er nog hoop voor gedrukte boeken. De augmented realitybril bied uitkomst, liet Eppo van Nispen in een filmpje zien. De bril ziet welk boek de lezer leest door bijvoorbeeld de pagina te scannen, en kan dan extra content aan de binnenkant van de brilglazen tonen. Dit kunnen tabellen zijn, maar ook filmpjes. De locatie in het glas kan met het boek meebewegen, maar ook gefixeerd zijn. De directeur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek liet echter weten geen visie over de toekomst van e-boeken te hebben.

Boeken uit de Band werd mede georganiseerd door HvA-gerelateerde organisaties als Create-ite-boekenstad en Institute of Network Cultures.
website loading