UvA-sociologen hebben, samen met onderzoekers van de TU Delft, 450.000 euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om onderzoek te doen naar de effecten van stedelijke vernieuwing.
Met het geld zal onder meer onderzocht worden wat het effect is van bijvoorbeeld het mengen van koop- en (sociale) huurwoningen in een buurt, wat de sloop van oude woningen en vervanging ervan door nieuwbouw voor gevolgen heeft, of de inzet van job-coaches helpt en wat de effecten van schuldsanering zijn.
Veel van die maatregelen hebben als doel verhoging van de sociale mobiliteit, dat wil zeggen het stijgen van mensen naar een hogere welstandsklassen. Of dat doel ook daadwerkelijk wordt bereikt is niet duidelijk. Sociologen gaan dit nu onderzoeken.
De studie is een vervolg op een in 1999 uitgevoerd onderzoek, waarbij zeer veel gegevens zijn verzameld over de sociaal-economische positie van een grote groep inwoners van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Het nieuwe onderzoek moet een beeld schetsen van de sociaal-economische ontwikkeling van de respondenten van toen. De onderzoekers willen de sociale mobiliteit vaststellen van mensen die binnen de deelgemeente en van degenen die van Hoogvliet naar elders zijn verhuisd.
Sociale ladder
‘We gaan naar dezelfde wijk terug om de respondenten van toen opnieuw te benaderen,’ zegt hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak. ‘Hoe is het hun vergaan? Zijn ze gestegen op de sociale ladder? Enerzijds kijken we naar de evaluatie door de bewoners zelf, anderzijds naar objectieve gegevens zoals diploma’s, salaris en werk. Al jaren houden gemeenten zich bezig met stedelijke vernieuwing en het aanpakken van (probleem)wijken, maar onderzoek naar de effectiviteit daarvan is nog nauwelijks gedaan.’