In Berlijn is afgelopen zaterdag een tentoonstelling geopend ter gelegenheid van het 775-jarig bestaan van de stad, samengesteld door Krijn Thijs, wetenschappelijk medewerker van het Duitslandinstituut van de UvA.
Twee keer eerder vierde Berlijn zijn ontstaan: in 1937 onder de nationaalsocialisten en in 1987 als 'gedeeld jubileum' van Oost- en West-Berlijn. De vieringen hebben altijd een politieke lading gehad: de nazi's gebruikten het als demonstratie van hun macht en bij het 750-jarig jubileum kwam het tot een regelrechte wedloop in de feestprogramma's aan beide zijden van de Muur.
Trabi's
Op de tentoonstelling
Party,
Pomp und
Propaganda, die Thijs heeft samengesteld, worden de beladen feesten van vroeger voor het voetlicht gebracht. De foto's, die een dwarsdoorsnede van de stad tonen, geven een beeld van hoe het politieke systeem in elkaar zat. Op manshoge foto's van parades, Berlijnse beren en Trabi's wordt de bezoeker van de openluchttentoonstelling in de sfeer van verleden tijden ondergedompeld. Het huidige jubileum wordt volgens Thijs gevierd 'op een locatie van de Hauptstadt der DDR, met de ideologie van West-Berlijn'.
De tentoonstelling, waarvan ook een
catalogus is gemaakt, is tot en met 28 oktober te zien voor de Marienkirche, in het centrum van de Duitse hoofdstad zijn tentoonstelling. In de krant
Tagesspiegel verscheen Thijs'
artikel over de jubilea.
Krijn Thijs studeerde geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Hij schreef zijn proefschrift over het politieke gebruik van de Berlijnse stadsgeschiedenis in het Derde Rijk, de DDR en West‐Berlijn aan het Zentrum für Zeithistorische Forschung in Potsdam. In 2006 promoveerde hij cum laude aan de VU. Sindsdien doet hij onderzoek naar de constructie van het 'Nieuwe Berlijn' en naar de relatie tussen collectieve herinneringen, politieke culturen en academische geschiedschrijving in Duitsland en Nederland.
De NOS bracht afgelopen weekend een reportage over de tentoonstelling.