Een positieve relatie tussen docent en leerling is belangrijk voor de schoolprestaties van de leerling. Deze bewering lijkt misschien een open deur, maar het is sinds vandaag wel een wetenschappelijk bewezen open deur. Pedagoog Debora Roorda promoveert vanmiddag op dit onderwerp.
Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat positieve betrokkenheid van docenten bij hun leerlingen ook van groot belang is bij middelbare scholieren. Voorheen dachten pedagogen dat een goede band alleen bij kleuters van belang zou zijn. Een eenduidige verklaring heeft Roorda nog niet. Wel adviseert ze leraren op middelbare school te investeren in een goede relatie met hun leerlingen.
Roorda deed literatuuronderzoek naar het verband tussen de relatie tussen leerkrachten en leerlingen, en de betrokkenheid bij school en de schoolprestaties van leerlingen. Leerlingen blijken beter te presteren als ze een goede relatie met de leerkracht hebben, vooral naarmate ze ouder zijn. Het verband tussen positieve relaties en meer betrokkenheid en betere schoolprestaties is groter in het voortgezet onderwijs, terwijl negatieve, conflictvolle relaties juist een sterker (negatief) effect hebben op de betrokkenheid en schoolprestaties van basisschoolkinderen. Een goede relatie met de leerkracht blijkt vooral belangrijk te zijn voor leerlingen met een lage sociaaleconomische status en leerlingen met leerproblemen.
Dominanter
Daarnaast deed Roorda empirisch onderzoek om inzicht te krijgen in de interacties tussen leerkrachten en kleuters en de mogelijkheid om deze te verbeteren. Leerkrachten blijken minder vriendelijk en ondersteunend te zijn naar storende kinderen, terwijl deze leerlingen zelf niet minder vriendelijk zijn naar de onderwijzer. Ook gedragen docenten zich dominanter naar teruggetrokken kinderen, die hierdoor steeds passiever worden. In een ander onderzoek kregen leerkrachten een training om de relatie met teruggetrokken kinderen te verbeteren. De training had geen effect op de kinderen maar wel op de leerkrachten. Die gedroegen zich na de training minder dominant, waardoor ontstond er meer ruimte voor eigen inbreng van het kind.
V
anmiddag om 14.00 uur vindt de promotie plaats in de Agnietenkapel. Debora Roorda is aanstaande donderdag te gast in het radioprogramma Folia Live om over haar onderzoek te vertellen.