Het AMC begint vandaag in samenwerking met het Erasmus MC en het Maastricht UMC aan een onderzoek naar resistente darmbacteriën. Wie zijn ontlasting inlevert krijgt een
custom made cartoon van Fokke en Sukke.
Bacteriën blijken in Nederland steeds vaker gevoelig te zijn voor antibiotica. Volgens onderzoekers komt dat door het toenemend gebruik ervan door mensen en in de veehouderij. Maar mogelijk is er nog een andere oorzaak, namelijk dat resistente darmbacteriën naar Nederland komen in het lichaam van reizigers uit tropische oorden. Om dat vast te kunnen stellen zoeken het AMC, het Erasmus MC en het Maastricht UMC tweeduizend bezoekers van de tropen die een aantal malen hun ontlasting willen opsturen.
De onderzoekers gaan vrijwilligers werven voor de zogenoemde Combat-studie, een afkorting voor '
Carriage of multiresistant bacteria after travel'. Ze doen dit via de spreekuren in de ziekenhuizen waar reizigers worden gevaccineerd die op reis gaan naar tropische bestemmingen. Deelnemers aan de studie worden tot een jaar na hun bezoek gevolgd en moeten drie tot zes keer hun ontlasting opsturen.
De resistente darmbacteriën geven vooral in Azië maar ook in andere werelddelen steeds meer problemen. Uit eerdere kleine onderzoeken is volgens de onderzoekers gebleken dat reizigers bacteriën van hun vakantieoord kunnen meenemen naar huis. Dragerschap is voor gezonde mensen geen probleem, maar als ze een infectie krijgen door die resistente bacteriën, dan is de behandeling een stuk ingewikkelder.
Het nieuwe onderzoek wil achterhalen hoe vaak de resistente bacteriën naar Nederland reizen en wat er dan gebeurt. Verdwijnt de bacterie in de loop van een paar maanden vanzelf uit het lichaam van de toerist of niet? Daarom moeten de vrijwilligers aan de studie tot een jaar na de reis blijven meedoen aan het onderzoek.
De tweede onderzoeksvraag is of deze bacteriën ook overgedragen kunnen worden aan huisgenoten die niet mee op reis zijn geweest. Om die reden wordt aan vierhonderd achtergebleven huisgenoten van deelnemers gevraagd om ook mee te doen. De resultaten van het onderzoek zijn over een aantal jaren bekend. Aan AMC-kant wordt het project begeleid door viroloog Menno de Jong.
Kijk hier voor meer informatie en/of om mee te doen.