Bevlogenheid terugbrengen bij studenten én docenten medicijnen, zo omschreef hoogleraar Debbie Jaarsma gistermiddag haar opgave voor de komende jaren. Met haar oratie ‘Bevlogenheid in medisch onderwijs’ aanvaardde zij de leerstoel Evidence-based Education aan de Faculteit der Geneeskunde. Haar eigen bevlogenheid sprak de middag vooral uit Jaarsma’s speciale kledij. Als eerste hoogleraar aan de UvA aanvaardde ze het ambt namelijk in een volledig ecologisch geproduceerde toga.
Ecotoga
De allereerste is dit daarmee niet, maar veel ecotoga’s zijn er nog niet in Nederland. Hoogleraar duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Gail Whiteman was in 2011 de eerste die koos voor een duurzame toga. Begin dit jaar volgde hoogleraar moleculaire tumorcelbiologie Gert Knops in Utrecht haar voorbeeld. Met Jaarsma heeft de ecotoga nu ook de Universiteit van Amsterdam bereikt.
Van de buitenkant is het wonder van duurzaamheid niet van een normale toga te onderscheiden. Maar in plaats van uit de gebruikelijke wol, wordt de ecotoga uit de stof ‘returnity’ gemaakt. Tijdens de productie van deze stof streeft men er naar zo min mogelijk schadelijke stoffen uit te storen. Daarnaast is de stof gemaakt volgens het cradle-to-cradle principe, wat inhoudt dat alle materialen van de stof na het afdanken van de toga een nieuwe bestemming kunnen vinden. Hoogleraren betalen bij aanschaf van de toga dan ook een symbolisch ‘statiegeld’ van 25 euro.
Overigens is alleen het zwarte hoofddeel van de toga recyclebaar. Alle fluwelen accenten, evenals de baret zijn nog niet in ecologische variant produceerbaar. Het ecologische aspect is trouwens niet het enige bijzondere aan Jaarsma’s toga. De voering van haar toga is gemaakt van koeienprint, als verwijzing naar haar achtergrond in de diergeneeskunde.