Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
wetenschap

Frits Boterman neemt afscheid als hoogleraar geschiedenis

Clara van de Wiel Clara van de Wiel,
3 February 2013 - 08:39
Met het afscheidscollege ‘Cultuur als macht in het Derde Rijk’ neemt hoogleraar geschiedenis Frits Boterman aanstaande donderdag afscheid. Boterman was ruim 26 jaar aan de Universiteit van Amsterdam verbonden.  In zijn afscheidscollege gaat hij in op de essentiële rol die cultuur speelde gedurende het naziregime.

De vraag hoe het kan dat een cultureel hoogwaardig land als Duitsland zo eenvoudig kon vervallen tot de barbarij van de Tweede Wereldoorlog, staat tijdens het college centraal. Boterman betoogt dat het juist de cultuur is, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van het naziregime. Naast het feit dat Hitler beïnvloed werd door vele culturele en ideologische tradities, waren talloze kunstenaars, intellectuelen en wetenschappers ook nauw betrokken bij het vormgeven van zijn regime. Cultuur en macht waren dus op onlosmakelijke manier met elkaar verbonden.

Loopbaan
Oorspronkelijk middelbaar docent geschiedenis, startte Boterman als de destijds oudste AIO van Nederland, eind jaren tachtig zijn promotieonderzoek bij UvA-hoogleraar Maarten Brands. In 1992 volgde daaruit zijn proefschrift over de Duitse cultuurpessimist en politiek activist Oswald Spengler en diens magnum opus Untergang des Abendlandes. In de jaren negentig vertrok Boterman naar Groningen, om daar in 1999 aan de Rijksuniversiteit hoogleraar Nederlands-Duitse betrekkingen te worden. Sinds 2003 is hij terug aan de UvA als hoogleraar moderne geschiedenis van Duitsland na 1750.

Tijdens zijn loopbaan heeft Boterman een lange reeks boeken over de Duitse moderne geschiedenis gepubliceerd. Met onder andere Terug naar Berlijn. Duitsland na de val van de Muur (1999), Moderne geschiedenis van Duitsland, 1800-heden (2005) en Duitse dichters en denkers. Het belang van cultuur in de moderne Duitse geschiedenis (2008) schreef hij meerdere toegankelijke publiekswerken over het recente Duitse verleden. Binnenkort verschijnt van zijn hand bovendien Cultuur als macht. Cultuurgeschiedenis van Duitsland 1800-heden, waarin hij het thema van zijn afscheidscollege uit heeft gebreid naar de rol van cultuur in de Duitse geschiedenis van de afgelopen twee eeuwen.

Naast boeken schreef Boterman ook veelvuldig voor landelijke dag- en weekbladen als NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Ook verscheen hij als ‘Duitslanddeskundige’ regelmatig in verschillende televisieprogramma. Daarnaast was Boterman ook als docent binnen de opleiding geschiedenis erg betrokken en actief. Zijn hoorcolleges over de moderne Duitse geschiedenis, waaronder de laatste jaren vooral het college ‘Over kwaad en geweld in Europa’, waren onder studenten erg populair.

Het afscheidscollege van Frits Boterman getiteld ‘Cultuur als macht in het Derde Rijk’ vindt donderdag 7 februari om 15.00 uur stipt plaats in de Aula van de UvA. Iedereen is welkom het college en de receptie na afloop bij te wonen. 
website loading