De UvA is samen met het AMC en drie grote Nederlandse behandelcentra het eerste grootschalig gecontroleerd
onderzoek gestart naar de effecten van hoge doses van het middel Baclofen bij de behandeling van alcoholverslaving. Het onderzoek, onder leiding van Reinout Wiers, loopt inmiddels bij twee van de centra. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 250 alcoholisten worden gemeten en gevolgd.
Baclofen is een middel dat al langer voorgeschreven wordt bij onder meer spierziekten. In het verleden zijn er enkele gecontroleerde studies gedaan naar de effecten van een lage dosis Baclofen op alcoholverslaving, met tegengestelde resultaten. Recent is er ook een ongecontroleerde studie gedaan naar hogere doses, met overwegend positieve resultaten. ‘Maar het is lastig te zeggen hoe betrouwbaar die zijn,’ zegt Wiers.
Feestdrinkers
Bij dit dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek zal geleidelijk de dosering verhoogd worden. Wiers: ‘De verwachting is dat de groep die een hogere dosering krijgt het beter zal doen dan de groepen met lagere doses of placebo’s. Ten tweede hebben we verwachtingen bij een subtype van alcoholisten. Er kan namelijk gedronken worden vanuit positieve gevoelens, zogenaamde ‘feestdrinkers’, en vanuit negatieve gevoelens, degenen die proberen hun problemen weg te drinken. Vooral bij die tweede groep verwachten we positieve effecten van Baclofen.’
‘Een interessant zijaspect van het onderzoek is dat het patent op Baclofen jaren geleden verlopen is,’ zegt Wiers. ‘Voor de farmaceutische industrie valt er dus weinig geld aan te verdienen.’ Mochten de resultaten van het onderzoek dus positief zijn, dan kan Baclofen een effectief en goedkoop middel tegen alcoholverslaving zijn.
Gift
Het onderzoek wordt grotendeels mogelijk gemaakt door de financiering van een welgestelde private donateur, iets dat in Nederland niet zo vaak voorkomt. Wiers: 'Maar in Amerika is dit heel normaal.’ Over anderhalf tot twee jaar hoopt Wiers met resultaten te kunnen komen.