Het Nederlandse hightechbedrijf ASML, een van de belangrijkste leveranciers ter wereld van machines voor de halfgeleiderindustrie, heeft vier Nederlandse universiteiten uitgenodigd een voorstel te doen voor de oprichting van een wetenschappelijk topinstituut. Onder de vier universiteiten zou zich ook de bètafaculteit in oprichting van UvA en VU bevinden.
Dit meldt het online vakblad
Bits&Chips. Het blad zegt zich te baseren op bronnen uit de academische wereld. Woordvoerders van
ASML hebben het bericht noch bevestigd noch ontkend. Behalve bètafaculteit in oprichting van UvA en VU zouden ook de Eindhovense universiteit (TU/e) en de universiteiten van Nijmegen en Aken zijn benaderd met de vraag een voorstel te doen. Daarin zou het moeten gaan om een topinstituut met een eigen gebouw, eigen hoogleraren en rond de honderd eigen promovendi.
Het universitaire onderzoekscentrum zou fundamenteel onderzoek gaan doen op het gebied van nanostructuren en andere studies die relevant kunnen zijn voor de halfgeleiderindustrie. Het instituut zou in zijn vakgebied tot de wereldtop moeten gaan behoren. ASML zou bereid zijn het nieuwe instituut voor minstens de helft te financieren.
TNO en wetenschappelijk instituut FOM gaan de Nederlandse kandidaten helpen bij het opstellen van een plan. Tot nog toe besteedt ASML wetenschappelijke opdrachten veelal in projecten uit aan instituten en universiteiten in binnen- en buitenland. Voormalig decaan
Bart Noordam van de FNWI, de bètafaculteit van de UvA, vertrok een half jaar geleden naar ASML waar hij momenteel vicepresident research is.