Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Bestralen net zo veilig als operatief verwijderen
wetenschap

Bestralen net zo veilig als operatief verwijderen

Een van onze redacteuren Een van onze redacteuren,
5 June 2013 - 08:15
Betreft
Deel op
Bij patiënten met borstkanker die voor een uitzaaiing in de okselklier bestraald worden, is het risico op terugkeer van de ziekte even laag als zou de klier operatief verwijderd worden. De kans op bijwerkingen is na bestralen zelfs lager dan na een operatie.

Dit blijkt uit een grote internationale studie van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) onder leiding van Emiel Rutgers, oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek en Geertjan van Tienhoven, radiotherapeut-oncoloog in het AMC. De uitkomst van de studie is deze week gepresenteerd op het oncologencongres van de American Society of Clinical Oncology.  Zie hier.

Bij patiënten met borstkanker die bij diagnose geen tekenen van uitzaaiingen hebben, wordt naast de tumor in de borst, ook de eerste lymfeklier verwijderd waarheen een tumor via de lymfebanen zou uitzaaien. Als er meer dan enkele tumorcellen in deze zogenaamde schildwachtklier worden gevonden, is er kans op meer uitzaaiingen. Standaard worden dan de overige lymfklieren in de oksel operatief verwijderd. Dit heeft als nadeel dat tussen de 25 en 50 procent van de vrouwen last krijgt van bijwerkingen, waarvan vochtophoping van de arm de meest voorkomende is.

De resultaten van de studie, waar meer dan 4800 patiënten aan hebben deelgenomen, laten zien dat de kans op terugkeer van de ziekte in de oksel binnen vijf jaar zowel na het verwijderen van de overige okselklieren als na het bestralen van de okselklieren, zéér laag is. Lymfeoedeem in de arm kwam na bestraling van de okselklieren twee keer zo weinig voor als na het operatief verwijderen. (15 versus 28 procent in het eerste jaar na behandeling). In het Antoni van Leeuwenhoek en het AMC wordt bestraling van de oksel daarom inmiddels standaard aangeboden aan vrouwen met een uitzaaiing in de schildwachtklier.
lees meer
website loading