Een UvA-team van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica (
Ibed) onder leiding van Judy Shamoun-Baranes en Willem Bouten is met het onderzoeksvoorstel ‘Vogel het uit’ doorgedrongen tot de finale van de Academische Jaarprijs 2013.
De
Academische Jaarprijs heeft tot doel wetenschap bij een breed publiek te brengen. Teams moeten daartoe niet alleen een onderzoeksvoorstel schrijven maar vooral ook een creatief en overtuigend communicatieplan, waarbij het draait om de vraag: Hoe denkt het onderzoeksteam het onderzoek onder de aandacht te brengen van en verbinding te leggen met een breed publiek.
Judy Shamoun-Baranes, Willem Bouten en hun team van onderzoekers en studenten gaan dat doen met het ontwikkelen van een systeem om bepaalde (bedreigde) vogelsoorten te signaleren en hun trek in kaart te brengen.
Shamoun-Baranes: ‘Het gaat om bijvoorbeeld de zilvermeeuw, lepelaars en de grauwe kiekendief. Naast een al bestaand gps-systeem willen we een website opzetten en een mobiele applicatie ontwikkelen waarbij iedereen die dergelijke vogels in het veld of in de stad of waar dan ook signaleert met ons in contact kan treden. Mensen kunnen zo met ons vogelinformatie delen en wij met hen. Heel interactief dus.’
De jury onder leiding van oud SCP-directeur Paul Schnabel was onder de indruk van het Ibed-voorstel omdat dit voorstel ‘een breed publiek betrekt bij het onderzoek naar vogels. Hierdoor raken ook niet-vogelkenners gefascineerd,’ aldus de jury. De andere twee finalisten zijn teams van de universiteiten van Leiden en Twente. In totaal waren dit jaar zeventien onderzoeksvoorstellen ingediend.
De winnaar van de Academische Jaarprijs zal tijdens de finale op 23 oktober bekend worden gemaakt in De Winkel van Sinkel in Utrecht. Het winnende team ontvangt dan een geldbedrag van 100.000 euro om het onderzoekvoorstel ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren.
Lees hieronder het artikel in Folia Magazine
over het onderzoek van Shamoun-Baranes en Bouten.