NWO heeft aan vier jonge UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen.
De laureaten zijn Egil Asprem (religiestudies) met zijn onderzoek naar de vraag wat de cognitieve religiewetenschap ons kan vertellen over vertrouwen en ervaringen in relatie met het occulte. Egil Asprem gaat in zijn onderzoek The making of occult minds research verrichten naar de cognitieve en psychologische mechanismen die daarmee te maken hebben. Hij voert zijn onderzoek uit aan de University of California (VS).
Robbert Hoogeboom (geneeskunde) gaat met zijn onderzoek Antigeen-internalisatie door B-cellen systematisch bestuderen hoe antigenen internaliseren door B-cellen. Hij gaat dit doen door een voor een genen uit te schakelen. Vervolgens bekijkt hij met de microscoop hoe dit de antigeen-internalisatie door B-cellen beïnvloedt. Hoogeboom voert zijn onderzoek uit aan het National Institute for Medical Research in Engeland.
Ronald Ulbricht (natuurkunde)gaat in zijn onderzoek Seeing the fast in the small nieuwe technieken ontwikkelen die snelle dynamieken in moleculen en nanostructuren kunnen zien en controleren. Ulbricht voert zijn onderzoek uit aan de University of Colorado (VS).
Tessa Verhoef (taalwetenschap) tot slot wil in haar onderzoek Taalevolutie en de rol van ons brein honderden jaren taalevolutie nabootsen in experimenten met proefpersonen en computermodellen. Zij voert haar onderzoek uit aan de University of California (VS).
De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden negentig onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. In totaal werden zeventien van deze aanvragen door NWO gehonoreerd. De onderzoekers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.