Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Jaarlijks 428.000 euro naar onderzoek culturele industrie
wetenschap

Jaarlijks 428.000 euro naar onderzoek culturele industrie

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
20 September 2013 - 06:43
De UvA investeert de komende jaren jaarlijks 428.000 euro in onderzoek naar de culturele industrie van 1600 tot vandaag de dag. Het gaat om het project Creative Amsterdam: An E-Humanities Perspective dat onderdeel is van het onderzoekszwaartepunt Cultural Heritage and Identity.

Vragen die in het onderzoek centraal staan zijn onder meer: wat maakt een stad tot een cultureel succes? En: hoe verhoudt dit succes zich tot economische bloei? Deze vragen zijn nooit goed onderzocht aan de UvA en daarom wordt er nu in geïnvesteerd in onderzoek daarnaar. Amsterdam, dat vier eeuwen creatieve aantrekkingskracht combineert met een relatief beperkte bevolkingsomvang, is volgens de UvA ‘een ideale omgeving’ voor het onderzoek naar culturele complexiteit. Het project beoogt daarom een voortrekkersrol te spelen in het onderzoek naar creatieve steden wereldwijd.

In het project Creative Amsterdam: An E-Humanities Perspective koppelen onderzoekers hun expertise van cultureel erfgoed aan vernieuwende invalshoeken uit de digitale geesteswetenschappen zoals netwerkanalyse, datavisualisering en 3D-reconstructie. Recentelijk zijn veel Amsterdamse collecties gedigitaliseerd. Dit maakt de integratie van historische gegevens mogelijk - van tekst, schilderkunst en muziek tot film en nieuwe media. In het project ontwikkelen de geesteswetenschappers in samenwerking met informatici zoekfuncties om hierin patronen te herkennen. De gecombineerde analyse zal verduidelijken hoe communicatie, samenwerking en concurrentie tussen culturele ondernemers leiden tot het ontstaan van een creatieve stad.

In het project sluit de UvA aan bij het Centre for Digital Humanities en het Digital Heritage Lab. Onderdeel van het project is onder meer de instelling van een nieuwe leerstoel voor historische dataverzamelingen.
website loading