HvA-docent Joop Splinter is benoemd als nieuwe lector Maritieme Innovatieve Technieken aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). De NHL, de Hogere Zeevaartschool van de HvA en de Hogeschool Zeeland vinden in de benoeming een nog betere samenwerking op het gebied van onderzoek naar zeevaart. De studenten van de maritieme opleidingen zullen samen onderzoek gaan doen. Een vraaggesprek met Splinter:
Wat gaat u onderzoeken op het gebied van zeevaart?
De bedoeling is om de vier thema’s: veilig, slim, schoon en duurzaam toe te passen op drie onderzoeksgebieden. De eerste is ‘Maritime operations & Ship design’. We zijn van plan om de uitstoot van het schip te verminderen door afval van passagiers om te zetten in energie in plaats van te dumpen in de zee. Het tweede gebied is ‘Human factors’. Aan boord van een schip onderzoeken we de vermoeidheid, stress en verveling die op kunnen treden.' Het derde onderzoeksgebied is de ‘Regulatory compliance’. Hier onderzoeken studenten onder andere of het mogelijk is om de last bij het inklaren (binnenbrengen van goederen) van het schip te verminderen. Verder start het lectoraat in 2014 een masteropleiding Master of Marine Shipping Innovation.
Waarom is onderzoek naar de scheepvaart zo belangrijk?
Er is in de Nederlandse scheepvaart een sterke behoefte aan efficiëntere schepen en innovatie voor minder energieverbruik. Dat kan bijvoorbeeld door de bestaande beladen schepen langzamer te laten varen. De studenten zijn laatst langs het energiebedrijf AEB geweest om hun technieken te zien op het gebied van energiebesparing. Dit was waardevolle informatie voor onze studenten die deze technieken kunnen gebruiken in het project over integrale energiebesparing. Het innovatieve hieraan is dat we de bestaande technieken van andere bedrijven pakken en dit verwerken in de scheepvaart.
Hoe gaat de samenwerking tussen de HvA en de NHL in zijn werk?
De HvA heeft twaalf studenten die momenteel de minor Shipping Innovation volgen op Texel. Daar werken ze samen met studenten van de maritieme opleidingen van NHL. Maritieme studenten zijn al ontzettend gemotiveerd van zichzelf. Zij hebben zelf gekozen voor dit vak en zijn enthousiast over het beroep. Dit moet wel zo zijn, want ze zijn tijdens de opleiding namelijk twee keer een half jaar weg om te varen. Dat is niet niks.
Wat maakt u een goede lector?
Ik ben een van de weinige mensen die vanuit het onderwijs lector is geworden. Ik laat de studenten het werk doen, niet een team onderzoekers. Ik laat studenten me ook gewoon ‘Joop’ noemen. De kracht ligt in de laagdrempeligheid. Ons doel is om maritieme hbo-studenten met veel plezier in het maritieme beroepenveld te laten instromen. Ik ben eigenlijk al een jaar werkzaam als lector, maar ik heb op het juiste moment gewacht om geïnaugureerd te worden. Ik wil natuurlijk wel iets te melden hebben tijdens de rede aankomende donderdag. Ik ga er echt een show van maken. Ik eindig met een zeemansnummer en een klassieke zeemansspreuk: 'Voor een schip zonder haven is geen enkele wind de juiste.'
Voor een voorproefje van de inaugurele rede van Splinter: