Honderdduizend euro sleepte het UvA-onderzoeksteam ‘Vogel het uit’ gisteravond in de wacht met het winnen van de Academische Jaarprijs. De groep onder leiding van Judy Shamoun-Baranes kreeg de prijs voor hun onderzoek naar het vlieggedrag van vogels uitgereikt door staatssecretaris Sander Dekker in de Winkel van Sinkel in Utrecht.
Shamoun-Baranes is blij met de prijs en vooral ‘heel trots op het hele team’. ‘We hebben heel hard gewerkt en iedereen heeft zijn eigen aandeel gehad in het voorstel.’ Het prijzengeld zal niet worden besteed aan het onderzoek zelf, legt Shamoun-Baranes uit, maar is bedoeld voor de vertaling van het onderzoek naar een breed publiek. ‘Bij ons betekent dat dat we het geld steken in de ontwikkeling van een mobiele app en een website waarmee mensen de vogels kunnen volgen en zelf ook data kunnen verzamelen. We kunnen een paar professionals aannemen èn een aantal studenten die tot nu toe alles vrijwillig hebben gedaan.’
De Academische Jaarprijs-jury sprak bij monde van voorzitter Paul Schnabel haar fascinatie uit over de ‘individuele patronen en de kracht’ die de vogels laten zien, zoals de meeuw die dagelijks op en neer vliegt van Terschelling naar hetzelfde Amsterdamse winkelcentrum. Ze noemde Vogel het uit een ‘levensvatbaar project’ dat al een paar stappen verder was dan dat van de andere finalisten. ‘Het is goed uitgewerkt en gaat interessante gegevens opleveren waarbij mensen betrokken kunnen zijn.’ Ook loofde de jury ‘de terugbeweging uit de samenleving’. ‘Die interactie is door de moderne informatica mogelijk geworden,’ aldus Schnabel.
Capaciteit
Wel maakte de jury zich zorgen om de capaciteit van het project: is er bij grote populariteit wel genoeg mankracht om alle gegevens te verwerken? ‘Daar hebben we het in een vroeg stadium al eens over gehad,’ zegt Shamoun-Baranes. ‘Maar we zijn in gesprek met een aantal mogelijke partners – eScience, de Vogelbescherming en museum Naturalis, bijvoorbeeld – en die hebben interesse om dit mede te dragen.’
Het UvA-team nam het op tegen Leyden Academy, die een meet-instrument voor veroudering verzon, en ‘Tumoren kan je horen’ van Universiteit Twente, die de publieksprijs won.
Lees hieronder het artikel in Folia Magazine over het onderzoek van Vogel het uit.