Het was op 17 november 1988 dat de allereerste e-mail ooit naar Nederland werd verstuurd. Het aan de UvA verbonden Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) had vanaf die dag de allereerste internetverbinding van heel Europa. Vandaag is dat op de kop af vijfentwintig jaar geleden, en dat laat het centrum niet ongemerkt voorbij gaan.
Voortrekker in het krijgen van de eerste internetsluiting voor Nederland was destijds de aan het CWI verbonden systeembeheerder Piet Beertema. Binnen de Europese tegenhanger van het internet EUnet, was het centrum destijds al een centraal knooppunt. Ook in de Amerikaanse netwerkwereld had het centrum echter goede contacten, waardoor het ze lukte als eerste toegang te krijgen tot NSFnet, het computernetwerk van universiteiten dat later zou uitgroeien tot het wereldwijde internet.
Pionier
Ook in Europa zouden het in eerste instantie uitsluitend andere universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn die een aansluiting op het internet kregen. In de jaren die volgden kregen enkele bedrijven ook toegang, maar de eerste particulieren kregen pas in 1993 een aansluiting op het internet.
Mede door haar pionierschap, werd het CWI een belangrijk netwerkknooppunt tussen Europa en de VS. Die positie heeft zij bovendien nog steeds, want nog altijd gaat een belangrijk deel van het Europese internetverkeer via het Science Park.
Afgelopen vrijdag werd het internetjubileum gevierd tijdens de jaarlijkse conferentie CWI in Bedrijf. Op de plaats waar het Nederlandse en Europese internet vijfentwintig jaar geleden begon, werd een gedenkplaat onthuld. Beertema zelf ontving al in 1999 een koninklijke onderscheiding voor zijn werk als internetpionier.
Hieronder een portret van Piet Beertema, gemaakt door computerwebsite Tweakers.