Mede mogelijk gemaakt door Google. Het zou tegenwoordig haast onder elke scriptie en werkstuk vermeld kunnen worden. Geen student, docent of onderzoeker die niet vrijwel dagelijks gebruik maakt van de digitale zoekmachine. Maar welke invloed heeft zo’n zoekmachine eigenlijk op de kennis die je op het internet opdoet? En hoe erg is het dat Google daarbij het absolute monopolie heeft?
Voor de tweede keer organiseert het Instituut voor Netwerkcultuur van de HvA deze week de conferentie Society of the Query, waar dit soort vragen centraal staan. Op donderdag en vrijdag komen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam nationale en internationale onderzoekers, activisten en kunstenaars samen om te praten over online zoeken en zoekmachines.
Conferentie
De eerste editie van de conferentie vond vier jaar geleden plaats. In de tussenliggende jaren heeft vooral de opkomst van de sociale media in de aandacht gestaan, vertelt de aan het instituut verbonden docent Miriam Rasch. Maar volgens haar is Google ondertussen nog dominanter geworden. ‘De toename van smartphones heeft zoekmachines nog meer in het alledaagse leven geïntegreerd,’ vertelt ze. ‘En ook in het onderwijs zijn zoekmachines de afgelopen jaren nog veel belangrijker geworden.’ Ook de recente onthulling over de spionagepraktijken van de NSA maken het onderwerp volgens Rasch extra urgent.
Concrete tips over zoeken op internet zullen er tijdens de conferentie niet gegeven worden. Maar volgens Rasch is het vooral belangrijk om te begrijpen hoe het kennisfilter van zoekmachines werkt. En je ervan bewust te zijn wat dat betekent. ‘Als je niet via Google vindbaar bent, dan besta je op internet in wezen niet. En ook de volgorde waarin resultaten op je zoekopdracht verschijnen bepaalt in grote mate wat je oppikt.’
Tijdens de conferentie zijn daarom ook de algoritmes waarmee Google werkt en die voor een belangrijk deel nog altijd geheim zijn, een thema in de discussies. Daarnaast zal er worden ingegaan op mogelijke alternatieven van Google. Uiteindelijk zullen de resultaten van de conferentie in een order cialis 20mg speciale uitgave voor het hbo gepresenteerd worden.
Voor studenten en medewerkers van de HvA is de conferentie na aanmelding gratis te bezoeken. Andere geïnteresseerden kunnen via de website van de conferentie kaarten kopen.