Hoe lang zal het nog duren voordat de Arabische Lente ook Saoedi-Arabië bereikt? Dat vragen politicoloog Paul Aarts en Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad zich af in het boek Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen dat deze week verschijnt.
Het Saoedische koningshuis is ogenschijnlijk ongeschonden uit de Arabische Lente gekomen. Het olie-geld heeft grootschalige woede-uitbarstingen voorkomen, en voor de zekerheid heeft de invloedrijke geestelijkheid elke vorm van protest in strijd met de islam verklaard.
Maar Aarts en Roelants, die beide vele malen Saoedi-Arabië hebben bezocht, vragen zich af of het werkelijk goed gaat met Saoedi-Arabië. Een aantal indicatoren zouden erop kunnen wijzen dat het er namelijk helemaal niet zo goed gaat als wel wordt verondersteld, menen de auteurs.
Bom
De Saoedische machthebbers zijn hoogbejaard, de bevolking is extreem jong. De problemen van landen als Egypte, Tunesië en Syrië – jeugdwerkloosheid, corruptie en repressie – zijn ook in Saoedi-Arabië aanwezig. ‘Vandaag gaan de jonge Saoediërs nog niet de straat op, maar op Twitter en Facebook is hun onvrede ruimschoots te lezen. Stel je voor dat het huidige bewind het niet redt. Saoedi-Arabië is de dominante macht in het olierijke Golfgebied. Als het koningshuis valt, legt dat ook een bom onder de andere Golfstaten.'
De gevolgen zullen wereldwijd voelbaar zijn, schrijven de auteurs. In hun boek stellen de auteurs een in hun ogen ‘veronachtzaamde macht in het Midden-Oosten’ centraal en schetsen ze mogelijke scenario’s voor de toekomst.